Skip to main content

Iedereen kent iOS wel, het besturingssysteem van Apple. Naar aanleiding van de I/O 2015 congres van Google vorige maand hadden we graag eens het besturingssysteem dat naast iOS het grootste marktaandeel heeft eens in de kijker zetten, namelijk Android.

 

Verschillende Android versies

Doorheen de jaren werden er verschillende versies ontworpen van het Android besturingssysteem, in chronologische volgorde had je: Gingerbread, Ice Cream, Sandwich, Jelly Bean, Kittkat & Lollipop.

Android Toestellen:

Er zijn verschillende merken die hun toestellen van het Android besturingssysteem voorzien. De meeste bekende zijn ondermeer: LG, Huawei, en Samsung. De meeste van deze merken passen het besturingssysteem nog wat aan naar hun eigen behoeften zodat het soms toch wat wennen is voor de ervaren Android gebruiker. Daarnaast heb je ook heel wat toestellen die van Vanilla draaiende hebben, dit is een versie van Android waarop geen aanpassingen werden aangebracht. Dit besturingssysteem vind je vooral terug bij de Nexus toestellen die door Google werden ontworpen in samenwerking met enkele grote fabrikanten.

Nexus 4 (Smartphone) LG
Nexus 5 (Smartphone) LG
Nexus 6 (Smartphone) Motorola
Nexus 7 (Tablet) Asus
Nexus 9 (Tablet) HTC
Nexus 10 (Tablet) Samsung

 

Android M:

Op het I/O 2015 congres heeft Google ook zijn nieuw besturingssysteem voorgesteld. Dit onder de naam: “Android M”, Een echte naam heeft de nieuwe Android versie nog niet gekregen, hierop moeten wachten tot de lancering. De naam die nu bij Google gebruikt wordt is: Macadamia Nut Cookie (MNC). Een preview is echter wel al beschikbaar en deze kan je dus downloaden en uittesten op je Nexus 5, 6 of 7.

Android M

Nieuwe features in het Android M besturingssyteem:

  1. Accuduur
    Google heeft extra aandacht besteed aan de accuduur, want wie valt nu graag zonder batterij? Dit hadden ze bij Lollipop al een beetje gedaan maar hopelijk gaan ze hier nog verder in. Hoelang de batterij zal meegaan, is vooralsnog nog niet zeker. Echter weten we wel al dat ze  minder locatie verzoeken zullen versturen, achtergrondprocessen zullen geminimaliseerd worden als het toestel niet wordt gebruikt. Belangrijke telefoontjes en berichten komen wel nog binnen. Door minder activiteit zou het toestel tot 2 maal langer moeten meegaan in stand-by.
  2. Ondersteuning Vingerafdrukscanner
    Nadat Samsung zijn Samsung Galaxy S6 met vingerafdrukscanner uitgebracht had, kon Google niet anders dan deze feature in zijn nieuwe besturingssysteem in te bouwen. Apple gebruikt deze technologie al anderhalf jaar.
  3. Nachtmodus
    Dit is een grafische aanpassing. Ze hebben de interface aangepast zodat als je ’s nachts je toestel aansteekt, het scherm veel minder fel is en zo aangenamer is voor de ogen.
  4. Back-up van apps en instellingen
    Google heeft een backupfunctie ingebouwd,  zo zal je toestel om de 24 uur een backup nemen wanneer hij  verbonden is met WiFi netwerk. Er wordt een reservekopie gemaakt van je apps en gegevens.. Deze zal weggeschreven worden naar de Google Drive (Cloud opslag van Google) en zal geen ruimte innemen van de overige opslag.
  5. Overzicht alle apps
    Het scherm dat alle apps bundelt zodat je er makkelijk doorheen kan scrollen, is drastisch veranderd. Zo hoef je niet meer opzij scrollen maar staan de apps alfabetisch gerangschikt en scrol je van boven naar benden. Dit is een kruising tussen hoe het vroeger was en de windows phone lay-out.
  6. Volumeregeling
    In het verleden kon je enkel het geluid aanpassen van je telefoon in het scherm waar je je bevond. Op het startscherm kon je het volume van je beltoon aanpassen. Op Youtube kon je je media volume aanpassen,… Nu werd alles in 1 scherm gegoten zodat je gelijk welk volume vanop een locatie kan aanpassen.

Lancering:

De lancering zal plaatsvinden in het derde kwartaal van dit jaar. Hoogst waarschijnlijk samen met de 2 nieuwe Google smartphones (maar dit zijn vooralsnog geruchten)