Home » Q-News » Bitcoin: wat moet je weten over deze cryptomunt?

Bitcoin: wat moet je weten over deze cryptomunt?

Bitcoin, de populairste en alomtegenwoordige cryptomunt steekt steeds vaker de kop op in nieuwsberichten. Enerzijds omdat het de favoriete munteenheid is van hackers en verspreiders van ransomware waarmee computers worden gegijzeld. Zo zijn het Wannacry en het meer recente Petyavirus hiervan voorbeelden want je krijgt je data pas terug van zodra je losgeld uitbetaald in Bitcoin. Anderzijds is het de favoriete belegging voor de IT’er die er probeert snel rijk mee te worden.

 

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin werd in 2009 ontworpen als een online betalingsmethode die overdracht van waarde op het internet makkelijker moest maken. De munteenheid is dus niet, zoals de euro of de dollar, gelinkt aan een land. Er is ook geen specifieke instelling die de controle houdt over Bitcoin zoals bijvoorbeeld het IMF wel doet. Iedereen met een computer en de juiste software kan alle transacties nakijken. Het wordt door voorstanders vaak gezien als een ‘onhackbare’ munt, net omdat transacties transparant zijn en er bijvoorbeeld geen bankmedewerker is die stiekem geld van je rekening kan stelen.

bitcoin

Bitcoin wordt gedragen door een vertrouwen die een groep gebruikers hebben in het systeem. Het systeem is voor die reden volledig transparant gemaakt. Concreet koopt persoon A bijvoorbeeld een aktetas bij persoon B & betaalt hij in Bitcoin, dan wordt er in de database twee euro aan Bitcoin van de rekening van A afgetrokken, en op de rekening van B opgeteld. Die afspraak werkt zolang A en B vertrouwen hebben in het systeem.

Om dat vertrouwen te ondersteunen, kan elke Bitcoin gebruiker een kopie van de database downloaden waarin alle transacties staan. Zo kan B checken of A wel genoeg geld op zijn rekening heeft, voor hij die aktetas overhandigt. Dat betekent dus, dat elke Bitcoingebruiker kan zien hoeveel de andere gebruikers aan Bitcoin hebben en welke transacties er gebeuren.

 

Hoe geraak je aan Bitcoin?

Om Bitcoin te gebruiken heb je een online portefeuille nodig, een wallet. Bij die wallet zit een unieke reeks cijfers en letters, een key of sleutel, die gebruikt wordt om te identificeren dat het jouw wallet is en dat het geld erin jouw geld is. Die key kan je in principe vergelijken met de code voor je bank. De meeste niet-professionele gebruikers laten hun wallet achter bij een online dienst die alles netjes voor hen beheert. Je kan Bitcoin ook zelf gaan ‘minen’ met grafische rekenkracht.

 

Hoe mine ik zelf Bitcoin?

Wie geen Bitcoin wilt kopen, kan ze ook verdienen. Het minen van Bitcoin heeft bijzonder weinig te maken met met fysieke arbeid en alles met computerkracht. Delvers houden het systeem in stand door de transacties in de database te controleren of de hash van een block te berekenen. Dat vereist een hoop rekenkracht, en voor hun werk worden de miners betaald met een percentage van de berekende transacties. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de prijzen van GPU’s (grafische kaarten) de laatste tijd enorm gestegen zijn. Door een stijging van de vraag naar high end materiaal en een status quo van het aanbod.

 

Hoeveel kost een Bitcoin?

De waarde van Bitcoin is niet stabiel. Het is op dit moment dan ook een wereld van speculatie. Op 7 augustus van dit jaar bereikte de markt een voorlopig hoogtepunt, toen was één Bitcoin omgerekend 3.375 dollar waard. Ter vergelijking: bij de lancering in 2009 kon je nog 5.000 Bitcoin kopen voor 27 dollar.

 

Is Bitcoin echt onhackbaar?

Technisch gezien is het niet onmogelijk om de database te veranderen. Maar de hele handel met alle transacties zit, bij een groot deel van de gebruikers en wordt constant gecheckt. Door de manier waarop de hash wordt berekend, moet degene die een block wil veranderen, zelfs als die maar enkele dagen of weken oud is, meteen de hele ketting mee aanpassen en dat vereist bijzonder veel computerkracht. Genoeg ook om de aanpassingen meteen naar alle gebruikers over te schrijven. Zo’n procedure zou meer computerkracht vereisen dan momenteel mogelijk is, en een operatie van die grootte zou ook bijzonder moeilijk te verbergen zijn op het netwerk.

 

Toch worden er Bitcoin gestolen. Hoe kan dit?

Ondanks de onhackbare waarde van blockchain, zijn hackers al met miljoenen dollars aan Bitcoin aan de haal gegaan. Hoe doen ze dat dan? Meestal gebeurt dat heel ouderwets door portefeuilles te stelen. Specifiek, de sleutels van andermans Bitcoin wallet. Dit komt op hetzelfde neer dan er bijvoorbeeld iemand het paswoord van uw facebookaccount of hotmail adres steelt. Het is ook mogelijk dat er bijvoorbeeld een hack plaatsvindt bij de tools die de wallets beheren zoals hierboven beschreven.

 

Als Bitcointransacties zo transparant zijn, waarom gebruiken criminelen ze dan?

Ransomware gebruikt vaak Bitcoin wallets waar slachtoffers hun losgeld naartoe moeten schrijven. Bizar, omdat iedereen die in het oog kan houden. Je zou je ook kunnen afvragen waarom die Bitcoindieven niet meteen bij de lurven worden gevat. Maar het is niet omdat je weet welke Bitcoin wallet wordt gebruikt, dat je daar ook een identiteit op kunt plakken. Bitcoin wallets aanmaken vereist geen identiteitskaart, zoals dat bij bankrekeningen het geval is.

About Joachim

Met meer dan 8 jaar ervaring als Sales / Technical support ben ik winkelverantwoordelijke bij Quest Computers. Ik hoop Quest uit te bouwen tot een begrip in Blankenberge & omstreken waarbij we ons vooral toespitsen op een eerlijke klantenrelatie gebaseerd op wederzijds respect en de juiste prijs met een correcte service.