Home » Q-News » Intelgate: Wat zijn Spectre & Meltdown? En hoe te patchen!

Intelgate: Wat zijn Spectre & Meltdown? En hoe te patchen!

Spectre & Meltdown

Het nieuwe jaar startte voor Intel in mineur. Afgelopen week werd immers ontdekt dat alle processors die door de chipsetbouwer in de laatste 20 jaar werden ontwikkeld, een groot beveiligingslek bevatten waarbij geen enkel besturingssysteem werd ontzien.

Spectre & Meltdown

Zonder al teveel in te gaan op de technische kant van het verhaal komt het erop neer dat hackers via deze twee kwetsbaarheden eenvoudig jouw wachtwoorden, geëncrypteerde sleutels of andere persoonlijke informatie kunnen stelen.

Ben ik nu het slachtoffer van deze kwetsbaarheden? Hoogstwaarschijnlijk wel! Meltdown kan misbruikt worden op alle desktops, latops en cloud-computers met intel-processoren sinds 1995. Er zijn 2 processoren, Intel Itanium & Intel Atom van voor 2013, die niet kwetsbaar zijn. Maar dit zijn dan ook de enige uitzonderingen. Spectre wordt dan weer gebruikt om alle moderne computers maar ook smartphones aan te vallen.

Hoe patchen?

Of je nu een windows of mac of android gebruiker bent, je zal dus moeten patchen om het lek te dichten. Windows 10 gebruikers kunnen via volgende link hun systeem al patchen (Meltdown patch). Gebruikers van oudere besturingssystemen moeten nog wachten op hun patch die ergens in de loop van de week wordt verwacht.

Heb je problemen met het installeren van de patch, dan schakel je best even je antivirus even uit en maak gebruik van Windows Defender of Microsoft Security Essentials.

Apple gebruikers zorgen er best voor dat alle updates die beschikbaar zijn geïnstalleerd. Gebruikers van Android houden best in de gaten wanneer de patch voor hen beschikbaar wordt. Heb je echter een Google smartphone zoals de Nexus of de Pixel, dan heeft jouw toestel op 5 januari de securitypatch: https://source.android.com/security/bulletin/2018-01-01 automatisch gedownload

Na het installeren van de patch kan het zijn dat er een (minimale) vertraging op de processor zit. Dus hiermee moet je wel rekening houden.

About Freek

Met meer dan 10 jaar ervaring in de ICT-sector heb ik een stevige achtergrond op het vlak van sales & marketing maar ook conceptuitwerking & solution providing. Vaardigheden die regelmatig worden aangewend voor projecten van Quest Computers waarbij een excellente service wordt gecombineerd met op maat gemaakte oplossingen en dit zowel B2C en B2B.