Home » Q-News » De nieuwste telgen van Microsoft: De Surface Book & Surface Laptop

De nieuwste telgen van Microsoft: De Surface Book & Surface Laptop

In 2012 sprong Microsoft op de tabletmarkt en introduceerde de Surface. Een uiterst draagbare tablet die al snel enkele Pro varianten kreeg met als laatste versie de Surface Pro 4. Deze reeks wordt nu aangevuld met de Surface Book en de surface laptop. Maar welk toestel past nu het best bij jouw noden? Wij helpen je even op weg.

Wat is een Surface Book?

surface bookDe Surface Book is niet de alledaagse tablet die je doorgaans tegen komt, maar is letterlijk & figuurlijk een duizendpoot. Hij heeft een uitstekend scherm en beschikt over een performante batterij waarmee je vlot meer dan tien uur kan browsen of video kijken. Het meest praktische aan dit toestel is de ingenieuze verbinden tussen toetsenbord & tablet waardoor je over heel wat extra mogelijkheden beschikt.

De tablet heeft een schermdiagonaal van 13,5″  en is dus behoorlijk groot  om vast te houden. Met een gewicht van 720 gram is de Surface Book dan ook iets zwaarder dan de doorsnee tablet. Het primaire gebruik van de losse tablet lijkt niet Microsofts bedoeling achter de Surface Book te zijn. Alle aansluitingen bevinden zich op het dock en de accu in de tablet ook klein waardoor de tablet slechts enkele uren zonder zijn dock te gebruiken is. Ben je echter onderweg, dan koppel je het toetsenbord gewoonweg even los en werk je gewoon verder op de tablet. 

Het idee achter de Surface Book lijkt dan ook meer te maken te hebben met flexibiliteit.  Je kan het apparaat als laptop gebruiken of de tablet in het dock terugplaatsen en met de touchscreenapplicaties aan de slag gaan. Zoals je ziet is het toestel zeer flexibel in gebruik maar de focus ligt toch eerder op het gebruik met het dockingstation.

Specificaties Surface Book

De behuizing is gemaakt van lichtgrijs magnesium net zoals alle Surface-producten vanaf de Surface Pro 3. Aan de buitenzijde zitten de aansluitingen. Tweemaal usb 3.0, een sd-kaartlezer en een minidisplayport-aansluiting voor het gebruik van een extern beeldscherm. Usb-c-aansluitingen, al dan niet met ondersteuning voor thunderbolt, ontbreken op de Surface Book.
Het toetsenbord heeft vlakke toetsen en zijn voorzien  van achtergrondverlichting. De toetsen zijn aangenaam in gebruik.

surfacebook-los

In tegenstelling tot veel andere laptopfabrikanten heeft Microsoft zijn ‘laptop’ niet voorzien van een vingerafdrukscanner, maar is er wel, net als bij de Surface Pro 4, een 3d-camera aanwezig. Met behulp van infrarood maakt Windows Hello een scan van je hoofd, waarmee je vervolgens snel kunt inloggen.

Uiteraard is de Surface Book ook voorzien van een stylus. Die is via bluetooth met het systeem verbonden en kan magnetisch aan de tablet ‘geplakt’ worden. De stylus ligt prettig in de hand en bij het tekenen of schrijven op het scherm is nauwelijks vertraging merkbaar.

Wat is dan het verschil met een Surface Laptop?

surface laptopDe Surface Laptop is een behoorlijk stevige laptop met een kenmerkende alcantara-afdekking rondom het toetsenbord. De hardware is snel, en het scherm is goed te noemen. De Surface Laptop draait Windows 10S en dit besturingssysteem gebruikt de geoptimaliseerde apps van de microsoft store. Power users zullen echter snel beperkt zijn en zullen snel upgraden naar Windows 10 Pro . Deze upgrade is vanaf 1 januari 2018 gratis. Het toestel is voorzien van een enkele usb-aansluiting, dit is onpraktisch, maar dit maakt de laptop dan weer goed in accuduur: tien uur tijdens het browsen en vijftien uur bij het bekijken van video’s.

Om eventjes terug te komen op het Windows 10S besturingssysteem: aan deze light versie van de windows versie zijn heel wat voordelen gebonden maar het hoort eigenlijk thuis op eenvoudige laptops voor gebruik op scholen of in bedrijven. De Surface Laptop heeft genoeg power in huis om zware software, zoals Photoshop of Lightroom, te draaien. Het is jammer dat de Surface Laptop maar over een enkele usb-aansluiting beschikt, dit maakt de laptop een stuk minder praktisch. Dit kan je wel omzeilen door een hub met externe poorten erop aan te sluiten.

 

Het is duidelijk dat Microsoft blijft inzetten op producten die de concurrentie met het Apple blijven aangaan. Zowel de Surface Book als de Surface Laptop zijn toestellen die piekfijn afgewerkt zijn en visueel en praktisch hoogstaand zijn.

About Franky