Home » Q-Business » VoIP-Telefonie

VoIP-Telefonie

Wereldwijd veranderen veel bedrijven hun oude analoge telefoonsystemen naar nieuwe VoIP oplossingen. Als jouw bedrijf die stap nog niet heeft gezet, dan zit je waarschijnlijk nog met heel wat vragen. Hoe werkt VoIP juist? Welke zijn de voordelen van VoIP? Hoeveel kost het? Zijn er nadelen verbonden aan de overschakeling? Wij proberen alvast even de mogelijkheden toe te lichten.

Wat is VoIP?

VoIP staat voor “Voice over Internet Protocol”, dit betekent dat het internet wordt gebruikt om oproepen te maken en dit in plaats van de traditionele telefoonlijn. Oudere telefoontoestellen komen vaak nog in aanmerking op ingezet te worden voor VoIP, maar er zijn tegenwoordig heel wat toestellen op de markt die gebruik kunnen maken van meer geavanceerde VoIP-toepassingen.

Wat maakt VoIP beter dan een traditionele telefoon?

Er zijn vele redenen waarom VoIP aan te raden is boven een traditioneel telefoonnetwerk.

Bespaar tussen 30% en 75% in telefoonkosten: Met traditionele analoge telefoons heeft je bedrijf een volledige telefoon- en internetnetwerk nodig. Wanneer VoIP wordt gebruikt heb je alleen het internet nodig. Dit op zich is al een grote besparing, omdat je de dure telefooninfrastructuur niet meer nodig hebt.

 • VoIP biedt geweldige functies aan die traditionele oplossingen hebben
 • VoIP biedt voicemail-naar-email en fax-naar email samen met voicemail, oproepherkenning, doorschakelen en veel meer aan.
 • Met een traditionele telefoon oplossing, kunnen alleen twee mensen tegelijkertijd spreken. Omdat VoIP conversaties gedragen worden in kleine pakketjes doorheen het internet, is er geen limiet op hoeveel mensen kunnen deelnemen aan een gesprek, waardoor conference calls snel en gemakkelijk worden.
 • Heb je eventjes geen telefoontoestel voor handen?? Je kan meteen bellen met je laptop of PC met het gewone nummer.
 • Business locatie is geen zorg meer: Gewoonlijk zouden bedrijven een telefoonnummer hebben in de zone waarin ze zich bevinden. Dankzij VoIP, zijn er geen beperkingen op welk nummer je gebruikt – je kan een bedrijf zijn dat zijn kantoren heeft in Brugge, maar toch gebruik maken van een Amerikaans nummer zodat klanten geen benul hebben van waar jouw kantoren zich bevinden.
 • VoIP maakt het ook een stuk eenvoudiger om aan call-forwarding te doen en oproepen door te verbinden naar andere nummers

Maar zijn er geen kwaliteitsproblemen met VoIP? Is de geluidskwaliteit zo goed als normale analoge telefoons? In de beginjaren kon je nog makkelijk het verschil opmerken tussen een analoog telefoongesprek of een VoIP-gesprek. Vandaag de dag staat de technologie zo ver dat je zelf geen onderscheid meer kan maken.

Voice over IP of IP PBX systeem

Een term die je vaak hoort terugkomen is die van een PBX systeem. Je kan deze oplossing het best voorstellen als een privaat beheerde telefooncentrale waarop je heel wat toestellen kan aansluiten. Ook hier heb je opnieuw de keuze uit heel wat mogelijkheden: gaan van betalende oplossingen naar gratis, open-source telefooncentrales zoals Free PBX.

Door op deze manier te gaan werken zou je snel en eenvoudig een eigen callcenter uit de grond kunnen stampen en kan je klassieke telefoons meteen vervangen door headset.

Er zijn veel redenen om VoIP te gebruiken. Communicatie in uw bedrijf wordt gestroomlijnd, supersnel en opmerkelijk efficiënter. Ook de infrastructuur zal hosted en beheerd worden voor u zodat u tijd, geld en middelen kunt besparen. Als u zaken doet, is VoIP essentieel voor de huidige en toekomstige succes van uw bedrijf.

Bijkomende voordelen van VoIP:

 • Met VoIP ben je volledig mobiel zijn. Neem je telefoon mee naar huis of ander kantoor, of schakel uw oproepen door naar je GSM.
 • Veel functies beschikbaar: voicemail, oproepidentificatie, conferentie, oproepen doorschakelen, oproep in wachtrij,…
 • Verschillende, gelijktijdige oproepen op hetzelfde telefoonnummer.
 • Bellen via jouw laptop of PC
 • Je kan jouw bedrijf  ‘groot’ doen lijken door een IVR-systeem te implementeren: bellers moeten doorheen een boomstructuur klikken om bij de juiste persoon of afdeling te raken.

Neem vandaag nog contact op met Quest Computers voor een gratis consultatie en offerte om de voordelen van VoIP-telefonie te bekijken.