Home » TV Vlaanderen & Telesat Satellieten

TV Vlaanderen & Telesat Satellieten

De schotelantennes van TV Vlaanderen en Telesat blijven verschijnen steeds vaker in het straatbeeld. Zij bieden een mooi alternatief voor de traditionele televisie aanbieders zoals Telenet & Proximus waarbij de keuze in zenders veelal beperkt blijft, zeker wanneer je buitenlandse posten uit Duitsland, Nederland, Frankrijk of ver daarbuiten wil ontvangen.

tv vlaanderen

Wat heb je nodig om een TV Vlaanderen satelliet te installeren?

Eerst en vooral heb je voldoende ruimte nodig om een schotel te plaatsen of te hangen. De installatie kan je gerust zelf doen als je een handige harry bent, maar je kan hiervoor ook in een van onze computerwinkels terecht.

Maar wet heb je nu zoals nodig om satelliet tv te ontvangen? Het eerst dat je dan te binnen schiet is een schotelantenne zelf. Deze kan je vinden in verschillende formaten. Welk formaat is dan het meest geschikt? Daarvoor pols je best even bij een van onze specialisten.

Schotelantennes worden vaak op caravans bevestigd, hiervoor heb je een buis van 2 à 3m nodig. Indien je hem aan de muur van een chalet of woonst wil hangen, zal je een L-Beugel(tje) nodig hebben. Hier komen dan vaak nog enkele muurbeugels van 10 of 18cm bij om het geheel stevig te kunnen bevestigen.

De LNB (Low Noise Block)

Een term die je vaak zal tegenkomen als je iemand om informatie vraagt is de LNB, dit is de zogenaamde Low Noice Block ontvanger.
Hieruit vertrekken een of meerdere coax kabels, dit is afhankelijk van de toepassing die geïnstalleerd wordt. Standaard mag je uitgaan van een 20m kabel in een set van TV Vlaanderen of Telesat.

De LNB’s die bij de sets van TV Vlaanderen en Telesat zitten, hebben 2 ontvangers waarmee de Astra 1 en Astra 3 satellieten ontvangen kunnen worden. Hiermee ontvang je de meeste Nederlandstalige en Franstalige zenders. Er bestaan echter ook nog heel wat andere “koppen” zoals de triple LNB’s waarin ook de Astra 2 zenders zitten. Hiermee kan je de meeste Britse zenders zoals Sky, ITV en BBC ontvangen.

Optioneel: Voor de LNB hebben we ook een Paraprot beschikbaar, dit is een kapje om over de LNB te hangen. Dit kapje zorgt ervoor dat er tijdens regen en sneeuw minder ruis op het signaal zit omdat de LNB zo beschermt is tegen water.

Wens je echter andere kanalen te ontvangen, heb je altijd de mogelijkheid om extra LNB’s aan te kopen. De Hotbird is hiervan een voorbeeld. Hiermee kunnen Duitstalige FTA (Free To Air, gratis kanalen) worden ontvangen.

De decoder en de recorder

Om de ontvangen zenders te bekijken, heb je sowieso een decoder nodig. Hiermee kan je geen programma’s opnemen om later opnieuw te bekijken. De decoder heeft één aansluiting (coax) nodig naar de LNB. Met een recorder kan je, net zoals bij de Telenet digicorder, programma’s opnemen en op het zelfde moment nog naar een andere zendere kijken.

Maandelijks TV Vlaanderen abonnement

Vergeet niet dat, wanneer je niet enkel de Free To Air zenders wil ontvangen, je sowieso ook nog de maandelijkse abonnementskost van TV Vlaanderen moet betalen als je de populaire zenders wil bekijken. De kost hiervan verschilt afhankelijk van welke zenders je zoals wil ontvangen. Om de exacte kost te weten te komen, kom je best eens langs in een van onze computerwinkels te Blankenberge.

tv vlaanderen promo