Skip to main content

Geruchten deden al langer de ronde dat Apple vandaag heel wat nieuwe hardware ging aankondigen tijdens de World Wide Developer Conference, maar niets was minder waar. Het event draaide volledig rond de nieuwe software die Apple later dit jaar zal releasen: OS X 10.10 Yosemite en iOS 8! Apple wil hiermee de kloof tussen desktop en mobiele toestellen proberen te dichten. Ook voor de developers had Apple nieuwe tools in petto.

 

OS X 10.10 Yosemite gratis te downloaden deze herfst

os x 10.10 yosemiteNet zoals OS X Mavericks, zal OS X Yosemite opnieuw gratis te downloaden zijn voor de Apple gebruikers. Officieel wordt het nieuwe besturingssysteem in de herfst van 2014 gelanceerd. De Early Adopters zullen echter al met de public beta kunnen spelen deze zomer.

Vooral de nieuwe look valt op en lijkt zwaar geïnspireerd op het mobiele design van iOS. Het platte design, met doorzichtige iconen, de afwezigheid van gradients en texturen krijgt het besturingssysteem een veel modernere look.

 

Zoekfunctie Spotlight krijgt grondige update

Spotlight, de zoekfunctionaliteit binnen Apple’s besturingsysteem gaat reeds enkele jaren mee. Daarom vond Apple het grondig tijd om deze eens onder handen te nemen. Gebaseerd op de populaire app Alfred zal het nu overzichtelijker worden om bestanden op te zoeken en applicaties te lanceren.

 

Integratie iCloud Drive

Apple surft mee op het Cloud-verhaal en integreert de iCloud Drive in het besturingssysteem. Bestanden die je dus in de cloud hebt opgeslagen, zal je nu ook via de Finder terug kunnen vinden net zoals je nu al met Dropbox kan. Synchroniseren tussen je verschillende Mac toestellen zal nog nooit zo eenvoudig geweest zijn.

 

Handoff Synchronisatie

Handoff is een nieuwe feature binnen Yosemite dat gebruikers in staat stelt om makkelijk werk te gaan delen over verschillende toestellen. Je kan nu een mail starten te typen op je telefoon en je kan deze afwerken op je Mac. Of je kan een iWork document starten op je Mac en je iPad zal voorstellen om hem af te werken op je iPad.

 

Airdrop tussen iOS en Mac

Het delen van bestanden tussen mobiele toestellen en Macs met behulp van Airdrop was een gemis voor vele Apple gebruikers. Vroeger was het enkel mogelijk om bestanden enkel te wisselen tussen mobiele toestellen of tussen Macs.

Instant Hotspot

Je iPhone omschakelen tot een mobiele hotspot was vroeger al mogelijk, maar nu heeft Apple het een stuk makkelijker gemaakt om je mobiel data abonnement te delen met je andere toestellen.

 

SMS en Telefoongesprekken via verschillende toestellen

Je kan nu al iMessages via je Mac versturen, maar in de toekomst zal het ook mogelijk zijn om sms’n via deze manier te versturen. Ontvangen en opstarten van gesprekken zal je in Yosemite ook via je Mac kunnen doen.

iOS 8 krijgt heel wat nieuwe features

iOS keyboardsHet keyboard krijgt heel wat nieuwere features waaronder een slimmere auto-complete functie die kan voorspelen op basis van de context, maar ook op je voorgaande sms geschiedenis. Met Quicktype zal je Apple toestel zichzelf aanleren wat jouw typ gewoontes zijn en dit zonder je privacy te schenden. Het zal nu ook mogelijk worden om third party keyboards op je iOS toestel te installeren.

 

Apple surft mee op de fitness hype met Healthkit

Het voortdurend monitoren van al je activiteiten is al langer aan een opwaartse trend bezig en daar speelt Apple nu op in met Healthkit. Bepaalde gezondheidsstatistieken kan je nu op dagelijkse basis bijhouden, alsook je fitness trends over een langere periode. Healthkit zal ook integreren met third-party apps zoals Nike+

 

Siri wordt hands-free

iOS 8 heeft Siri enkele nieuwe trucs geleerd. Via de integratie met Shazam kan Siri je helpen om liedjes te herkennen, je lichten te dimmen of om je thermostaat hoger te zetten en dit via een slime thuis framework. In de achtergrond hebben er ook heel wat aanpassingen plaatsgevonden, waardoor Siri je beter zal verstaan. Maar de belangrijkste upgrade is dat je nu applicaties via Siri zal kunnen starten zonder dat je hiervoor je toestel zal moeten aanraken.

Dit is slechts een greep uit de belangrijkste nieuwe features, maar ook voor de developers staan er heel wat upgrades op de planning. Naast nieuwe tools wil Apple overschakelen van objective-c naar de programmeertaal Swift om krachtigere applicaties te ontwikkelen.