Skip to main content

Gisteren vond in Cupertino (VS) een officiële Apple keynote plaats, waar heel wat fans reikhalzend naar uitkeken. De nieuwe iPhones zouden er immers worden aangekondigd, maar vooral de geruchten over de nakende release van de Apple Watch droeg bij tot de hype. En de Apple adepten werden op hun wenken bediend: de grotere iPhone 6 en 6 Plus werden er aan het publiek voorgesteld, maar ook de Apple Watch en het betaalplatform Apple Pay. Hieronder kan je een samenvatting van het event terugvinden. Bekijk je liever de keynote in zijn geheel, dan kan je hiervoor terecht op de event site.

 

Eigenschappen iPhone 6 en iPhone 6 Plus

De iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zijn de opvolgers van de iPhone 5. De nieuwe iPhone is beschikbaar in twee maten. De iPhone 6 heeft een scherm van 4,7 inch, de iPhone 6 Plus, die je kan zien als grote broer, heeft een scherm van 5,5 inch. Beide toestellen beschikken over een Retina HD scherm. Apple heeft zijn toestellen ook iets dunner gemaakt. Waar de iPhone 5S nog 7,6mm diep was, zijn de iPhone 6 en 6 Plus nu respectievelijk 6,9 mm en 7,1mm dik.

iphone-6-vergelijking

Het design is sterk vergelijkbaar met dat van de iPad Air en de iPad mini die beiden meer afgeronde randen hebben. De voorkant is nog steeds van glas en de achterkant bestaat uit een aluminium cover. Verder is er in het “nieuwe” design een nieuwe plaats voorzien voor de powerknop. Deze zit nu aan de zijkant.

iphone-6-afgerond

Gebruiksvriendelijkheid draagt Apple hoog in het vaandel en daarom heeft het bedrijf nu stappen ondernomen om beide toestellen makkelijk bruikbaar te maken met één hand (Reachability). Door tweemaal de drukken op de Touch ID-knop, roep je nu het notificatiescherm op. Om de grotere schermen ten volle te kunnen benutten, heeft Apple de horizontale stand met een gecentreerd toetsenbord ingevoerd. Zo blijft het toetsenbord makkelijk bedienbaar zonder dat je je iPhone krampachtig moet vasthouden.

Maar wat nu met oude applicaties? Wel die moeten automatisch schalen naar de nieuwe, grotere beeldschermen. App developers kunnen hun nieuwe applicaties hier meteen voor optimaliseren.

 

Betere camera’s in de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus

In de nieuwe iPhones zit nog steeds een 8 Megapixel camera maar deze bevatten nu wel de Focus Pixel-technologie. Deze technologie moet zorgen voor scherpere en betere foto’s. Hiernaast zal de autofocus zijn werk sneller doen, zullen foto’s minder ruis bevatten en kunnen panoramafoto’s wel tot 47 megapixel groot zijn.

Enige verschil dat tussen beide toestellen kan worden opgemerkt, is het volgende: bij de iPhone 6 worden foto’s digitaal gestabiliseerd, bij de iPhone 6 Plus zal dit optisch gebeuren via een ingebouwde beeldstabilisator.

Beide toestellen kunnen ook in slowmotion filmen tot 240 frames per seconde, dit in vergelijking met de 120 frames per seconde op de iPhone 5S.

Verder werd ook de FaceTime HD-camera aan de voorkant opgefrist waardoor je nu scherpere selfies kan maken en videogesprekken opnemen in een hogere resolutie.

Andere opvallende aanpassingen sommen we kort voor je op:

  • Beide toestellen maken gebruik van de nieuwe A8-processor
  • Zullen beschikken over M8 motion processor en barometer
  • Hebben een verbeterde batterijduur
  • Wordt Voice-over-LTE beschikbaar zodat je over 4G kan bellen

 

Prijzen iPhone 6 en iPhone 6 Plus

De nieuwe iPhones zouden vanaf eind september beschikbaar moeten zijn in België. Van zodra ze in de winkel beschikbaar zijn, houden we jullie op de hoogte. Pre-orders kan je alvast plaatsen in de winkel!

Kostprijs iPhone 6

  • iPhone 6 met 16GB opslag – €699
  • iPhone 6 met 64GB opslag – €799
  • iPhone 6 met 128GB opslag – €899

Kostprijs iPhone 6 Plus

  • iPhone 6 Plus met 16GB opslag – €799
  • iPhone 6 Plus met 64GB opslag – €899
  • iPhone 6 Plus met 128GB opslag – €999

Eigenschappen van de Apple Watch

We schreven in een eerdere blogpost reeds over de wearables en hun populariteit en hier scheen Apple schijnbaar de boot te missen, maar blijkbaar werd er achter de schermen ijverig aan een smartwatch gewerkt: de Apple Watch.

apple-iwatch

Apple plaatst de Apple Watch in de markt als iPhone accessoire, daarom heb je ook een iPhone (5 of hoger) nodig om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies. De Apple Watch verbindt draadloos met je iPhone waardoor je smartphone notificaties kan pushen naar je horloge.

iwatch-crownBovendien zit de Apple Watch boordevol sensoren waarmee bijvoorbeeld je hartslag kan worden bijgehouden. Verder heeft de Watch een saffieren aanraakscherm dat drukgevoelig is en dat je door middel van touch kan bedienen. Echter speelt de draaiknop (crown) aan de zijkant van het toestel een cruciale rol bij de bediening. Zo wil Apple de bedieningsmogelijkheden verder uitbreiden. Het scherm van de Apple Watch is immers een stuk kleiner dan dat van de iPhone. De crown kan je gebruiken om in of uit te zoomen op een kaart of om terug te gaan naar het iconenscherm van de iWatch.

De Apple Watch beschikt verder over heel wat sensoren die meteen in contact met je huid staan. Zo kan heel wat data worden verzameld en dit zal gebeuren in twee apps: Fitness en Workout. In Fitness wordt alle informatie over je gezondheid verzameld, terwijl Workout je helpt met je sportoefeningen. Ontwikkelaars kunnen ook meteen aan de slag met de Watchkit om applicaties voor dit nieuwe iOS toestel te ontwikkelen.

Apple Watch draadloos opladen

De Apple Watch heeft geen enkele aansluitpoort. Apple lost dit op door een speciale magneetlader mee te leveren die je achterop je iWatch kan bevestigen. Deze oplader beschikt over dezelfde technologie als de MagSafe-opladers van de Macbook. De duurtijd van de batterij werd niet meegedeeld, maar Apple gaf tijdens de keynote heel wat hints dat dit toch één dag zou zijn zodat je je iWatch ’s nacht kan opladen.

Modieus ontwerp van de Apple Watch

De Apple Watch krijgt meerdere modellen waarmee de gebruiker verschillende combinaties kan maken. Het standaardmodel heeft een behuizing van gepolijst staal en hiernaast heb je nog een speciale sportversie van licht aluminium. Er werd ook nog een speciale Apple Watch Edition ontwikkeld die bestaat uit 18-karaats goud. Er zijn bij de lancering ook meteen twee formaten beschikbaar en je kan de kleuren en materialen van de polsbandjes zelf kiezen. Per model zijn er een zestal beschikbaar.

Beschikbaarheid en kostprijs Apple Watch

De Apple Watch zal jammer genoeg pas in het eerste kwartaal van 2015 beschikbaar zijn en krijgt een startprijs mee van 349 dollar. Andere prijzen zijn nog niet gekend, maar we kunnen ons wel voorstellen dat de kostprijs van een gouden Apple Watch een stuk hoger zal uitvallen.

Wij zijn alvast benieuwd naar de ervaringen van de iPhone 6, de iPhone 6 Plus en de iWatch en de vraag blijft of dit toestel een te duchten concurrent wordt voor de Samsung Galaxy S5…