Skip to main content

Computers zijn alomtegenwoordig in het dagelijkse leven. We gebruiken ze om (online) te winkelen, ze zijn onlosmakelijk verbonden met de meeste jobs en we gebruiken ze ter ontspanning. Ze vervangen stereo’s, encyclopedieën maar ook steeds vaker de klassieke briefwisseling.

back-up timemachineMaar computers zijn niet onfeilbaar… Bestanden raken corrupt, moederborden laten het soms afweten en CPU’s geven er soms de brui aan waardoor kostbare gegevens verloren kunnen gaan.

Het verlies van data is vaak een groot drama, daarom kan je jezelf hier het best tegen beschermen met behulp van back-up software. Niet enkel voor particulieren maar ook in het bedrijfsleven is een back-up van data van vitaal belang. Kostbare gegevens die verloren gaan, kunnen leiden tot werknemers die technisch werkloos zijn en in extreme gevallen tot crisissen die kunnen leiden tot het faillissement. Als particulier zijn de gevolgen misschien minder dramatisch, maar het kan toch zeer frustrerend en zelfs hartverscheurend zijn mochten die unieke familiekiekjes plots spoorloos zijn. Waarom worden er dan zo weinig back-ups genomen?

 

De meest voorkomende excuses zijn:

“Ik heb het zelf te druk om een back-up van mijn computer te maken.”

We zijn druk bezig. Werk, familie en vrienden vullen onze dagen en laten ons weinig tijd om saaie taken uit te voeren zoals het onderhoud van een computer.  Maar de huidige back-up software programma’s maken het u zeer gemakkelijk. Door geplande back-ups kan je je systeem automatisch een back-up maken die aangepast is aan uw behoeften en deze uitvoeren op zelf gekozen tijdstippen.  Dit zonder onderbreking dat je je dagelijkse taken hiervoor moet onderbreken.

 “Ik weet niet hoe ik een back-up moet maken van mijn gegevens.”

De meesten van ons begrijpen hoe belangrijk back-ups zijn, maar weten niet hoe er aan te beginnen. Een grote stap is beslissen hoe je de data zal opslaan:

  • Een optie is gebruik maken removable back-up media zoals  DVD’s, CDROM’s  of Usb Sticks.  Je kan ook altijd de hulp inroepen van een externe harde schijf.
  • Een andere goede optie is om je back-up te nemen naar een externe locatie, eventueel online (in de cloud).

De meeste gebruikers krijgen vroeg of laat te maken met spyware of een computer virus. Zij vormen het grootste gevaar wat betreft dataverlies want elke infectie brengt mogelijk schade met zich mee, met alle gevolgen van dien.

 

Hoe kies je nu voor de juiste back-up software?

Er zijn heel wat pakketten beschikbaar: sommigen richten zich op bedrijven, anderen zijn speciaal ontwikkeld voor thuisgebruikers en gezinnen waardoor ze zeer eenvoudig zijn in gebruik. De meer doorwinterde gebruikers kunnen zich volop storten op meer geavanceerde software.

Bij Quest Computers kunnen wij u helpen bij de keuze van de meest geschikte software en hebben daarvoor een gans team ter beschikking staan.