Skip to main content

cebit 2015

Twee weken geleden vond in Duitsland de CeBIT beurs plaats en Quest had medewerker Tom ter plaatse. Hij pende hieronder zijn ervaringen op de grootste technologie beurs in Europa neer.

Waar het vroeger allemaal draaide om consumer electronics bij CeBIT, is het nu een ware integrator/end user beurs geworden. In het verleden was CeBIT, naast CES en IFA, een van de grootste beurzen in het westen waarop alle laatste nieuwe snufjes en technieken werden voorgesteld. De laatste jaren ging dit echter bergaf en werden er zelden nog nieuwigheden aangekondigd, nu vind je er honderden standjes terug van Chinese producenten die hun producten aan de man willen brengen en deze producten zijn allesbehalve vernieuwend: goedkopere imitatie van de gekende merken…

Een buzzword dat in IT-kringen de laatste maanden zeer vaak de kop op steekt is het “Internet Of Things” (IoT). De focus hierop was op Cebit wel heel zwaar aanwezig.

 

Wat is het Internet of Things?

Maar wat houdt dat Internet of Things nu net in? Het is de droom van alle fabrikanten om al hun apparaten met elkaar te laten communiceren via het internet. Denk hierbij aan het smart-home principe waarbij alles kan worden geregeld met een swipe of een touch. Zo zou je eenvoudig met je gsm je voordeur vanuit de zetel kunnen ontgrendelen en hoef je niet langer recht te staan.

internet of things

 

Extra aandacht aan beveiliging

Ondanks het feit dat iedereen alsmaar meer privacy inboet, blijft security hot-topic. Ook op deze beurs kon je het aantal aanbieders van digitale IP camera’s niet op twee handen tellen en zij richtten zich niet alleen op bedrijven, maar ook particulieren die hun eigendom in de gaten willen houden.

In mindere mate was Cebit ook een platform waar heel wat voorstellingen en interviews werden gegeven. Zo werd er ook nadrukkelijk ingespeeld op jongeren: scholieren konden bijvoorbeeld hun eigen speelrobot leren configureren om die dan in het volgende stadium autonoom te laten rondrijden door een kleine stad.

Crowdfunding is hot en heeft al heel wat jonge miljonairs voorgebracht. Ook op Cebit konden jonge entrepreneurs terecht die prototypes van hun machines of software konden tentoonstellen in de hoop zo een investeerder te vinden.

Cebit 2015 was een leuke ervaring, maar heeft in mijn ogen heel wat van zijn flair verloren de laatste jaren. Vooral het uitblijven van grote spelers zoals LG en andere grote fabrikanten, maar ook het uitblijven van previews, premières en prototypes, heeft Cebit nu meer een “huis-tuin-keuken”-gevoel in plaats van een innovatieve beurs te zijn waar heel wat nieuwe trends of technologieën worden aangekondigd.