De Cryptolocker Ransomware is aan een opmars bezig in België. Teken aan de wand zijn de vele websites zoals datanews en hln die hierover berichten. Maar wat is ransomware nu juist en hoe kan je jezelf hiertegen beveiligen?
Ransomware kan je het best plaatsen in een subcategorie van alle malware software. Malware (malicious software) heeft als doel de werking van een computer te verstoren en die kan zich op allerlei vormen en manieren op een pc nestelen. Dit is nu net wat het Cryptolocker virus wil bereiken. Eenmaal het de computer heeft geïnfecteerd, begint het op de achtergrond alle bestanden op de computer te versleutelen met een geheime sleutel. Om je bestanden te ontgrendelen, heb je een encryptiesleutel nodig en hier wringt het schoentje. De maker van de malware eist “losgeld” (ransom) in ruil voor die sleutel, enkel zo kan de encryptie worden opgeheven.
Momenteel kan de infectie nog niet door antivirus software worden verholpen. Gebruikers kunnen dus enkel hun computer formatteren en nadien een backup van het systeem terugplaatsen om van het virus af te raken. Heb je echter geen backups genomen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk je bestanden kwijt. Er bestaat nog altijd de mogelijkheid om het losgeld (3oo dollar) te betalen om zo de privé sleutel te weten te komen. Hiervoor heb je echter ook weer maar een beperkte tijd. Is de tijd verlopen, dan wordt de privé sleutel onherroepelijk gewist en kan het zijn dat je je bestanden voorgoed kwijt bent, tot antivirus producenten een oplossing voor dit probleem hebben gevonden.
Hoe voorkom je de Cryptolocker infectie?
Het virus verspreidt zich momenteel als attachment in phising mails. Mails die ogenschijnlijk van een betrouwbare instantie komen, maar met kwaad opzet worden uitgestuurd met als bedoeling zoveel mogelijk schade toe te richten of persoonlijke gegevens te weten te komen. De gouden raad geldt dus nog steeds: open enkel mails / attachments waarvan je 100% zeker bent wie de afzender is.