Skip to main content

“Kies ik voor een desktop of een laptop?” is een vraag die we de afgelopen jaren steeds vaker krijgen. Uit verkoopcijfers wereldwijd blijkt dat de laptop de vaste computer al lang achter zich heeft gelaten, echter kunnen we toch heel wat argumenten aanhalen waarom een desktop toch nog interessant is en blijft op basis van 5 puntjes.

Draagbaarheid

Elke computer moet een compromis sluiten tussen draagbaarheid en kracht, het valt dus meteen op dat de grootste desktops EN laptops dan ook kunnen uitpakken met de beste specificaties.

Heb je dus een toestel nodig dat je overal mee naar toe wil sleuren, dan kan je niet anders dan voor een laptop te kiezen. De nieuwe macbooks en surface pro toestellen wegen amper nog iets en hebben toch nog behoorlijk wat rekenkracht.

Desktops daarentegen zijn heel wat minder mobiel en ga je niet meteen op de trein kunnen gebruiken. Met de stijgende populariteit van cloud services waardoor je overal en op elk moment kan werken, is de keuze dan rap gemaakt.

Weegt draagbaarheid door, dan kies je voor een laptop.

Kracht

Meer (reken)kracht en betere componenten betekenen dat je meer ruimte zal nodig hebben in jouw computer. Niet enkel de onderdelen zullen groter zijn maar je moet ook het hitteprobleem kunnen oplossen: grotere/betere fans of waterkoeling nemen ook heel wat plaats in. High End laptops kunnen ook over heel wat kracht beschikken, maar halen nooit de resultaten zoals een desktop zou kunnen. Ze verliezen dan ook meteen een stuk aan draagbaarheid en maken heel wat lawaai.

Heb je een vast bedrag dat je kan spenderen, dan zal je in een desktop veel krachtigere specs halen. Logisch want als je dezelfde componenten in laptopformaat wenst, dan moeten ze heel wat kleiner zijn, wat het een pak duurder maakt.

Is (reken)kracht dus belangrijk, dan kies je voor een desktop.

Schermgrootte

Laptops werden gemaakt om zo draagbaar mogelijk te zijn en hun schermgrootte stopt dan vaak ook waar de desktops pas beginnen. De meeste laptops hebben een scherm met diameter van 11 tot 15 inch. De grotere exemplaren bezitten er een van 17 tot 21 inch maar dit zorgt voor enorm logge & zware toestellen.

Voor desktops is de schermgrootte zo groot als je het zelf ziet, als je grafische kaart het maar aan kan.
Voor wie een groot scherm belangrijk is, is de desktop opnieuw een beter alternatief. Je kan natuurlijk altijd met een extern scherm werken op je laptop als alternatief / uitbreiding.

Flexibiliteit

Een extra puntje waarop beide types van elkaar verschillen, is de flexibiliteit in configuratie of uitbreiding. Bij desktops zal je heel wat meer keuze en variaties hebben in moederborden, grafische kaarten en processoren in vergelijking met laptops. Een desktop kan je ook volledig opbouw zoals je zelf wil, waar je bij laptops volledig afhankelijk bent van de leveranciers. Hier heb je wel wat kennis voor nodig, maar hier kunnen we je bij Quest makkelijk in bijstaan.

Daarnaast zijn laptops moeilijker upgradebaar dan desktops. Meestal is dit beperkt tot de uitbreiding van het RAM-geheugen (al laat Apple dit nu ook niet meer toe bij zijn Macbooks). Bij defecten kan je bij een desktop eenvoudiger een onderdeel vervangen, toch niet onbelangrijk bij het kiezen van een toestel.

Is configuratie, uitbreidbaarheid of vervanging van componenten belangrijk, dan kies je opnieuw best voor een desktop.

Lichaamshouding

Vaak spendeer je uren achter jouw toestel. Een goede lichaamshouding is dan van groot belang om na verloop van tijd geen rugklachten te hebben. Laptopgebruikers hebben in het algemeen vaak een voorovergebogen houding waardoor ze te maken krijgen met ongemakken. Een scherm staat idealiter steeds op ooghoogte. Ook hier heb je natuurlijk heel wat hulpmiddelen, maar een desktop geniet vaak al van dit voordeel zonder extra kosten te moeten maken.

Dit laatste puntje weegt niet extreem deur in de keuze, maar kan twijfelaars toch nog dat extra duwtje geven wanneer ze reeds problemen hebben met hun houding.