Skip to main content

De domotica markt is zich de laatste jaren in sneltempo aan het ontwikkelen getuige de talloze toepassingen die aan een betaalbare prijs worden geïntroduceerd. Smartphones hebben hier een belangrijke rol in gespeeld omdat zij het net mogelijk maken om toestellen van op afstand te gaan besturen.

 

Wat is domotica nu?

Domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, is het geheel van technische voorzieningen zoals telecommunicatiemiddelen en computers die het mogelijk maken om huishoudelijke taken te automatiseren, toestellen te bedienen, instaan voor het vergroten van het comfort of het verhogen van de veiligheid.

Alles is computergestuurd: garagepoorten die automatisch open gaan, lichten die op een bepaald uur aan gaan, je bad dat je van op afstand laat vollopen zodat het klaar staat wanneer je thuis bent,… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Domotica oplossingen worden gaandeweg standaard mee geïntegreerd in nieuwbouw woningen, maar je bestaande woning hiervan voorzien, hoeft geen stukken van mensen te kosten en kan reeds met enkele kleine aanpassingen en het is bovendien modulair. Dit houdt in dat je het systeem kamer per kamer kan upgraden zodat je de kost kan spreiden. Hieronder lijsten we enkele budgetvriendelijke oplossingen voor waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

 

Domotica starterskits

nest domoticaHet pakket dat de laatste maanden de meeste media-aandacht heeft gekregen is Nest. Het bedrijf maakt programmeerbare thermostaten en rookdetectors. Het eerste product werd in 2011 op de markt gebracht en was een intelligente thermostaat die je van op afstand kon programmeren van overal ter wereld, zolang je maar internettoegang hebt. In 2013 volgden dan de Nest rookdetector en de koolstofmonoxidedetector. Datzelfde jaar werd Nest overgenomen door Google.

Nest Thermostaat

De Nest Thermostaat is volledig programmeerbaar en voldoende intelligent op zichzelf om te leren welke temperatuur je zelf graag hebt. Hij kan zichzelf uitschakelen wanneer je weg bent en is volledig via het internet te besturen. Via je nest account kan je de temperatuur van op afstand wijzigen, bekijken of aanpassen en meteen ook opvolgen hoeveel energie er wordt verbruikt.

Nest Rookdetector & Koolstofmonoxidedetecor

De Nest Rookdetector en Koolstofmonoxidedetecor houden je op de hoogte van mogelijke veiligheidsrisico’s. Het spreekt met een menselijke tone-of-voice en laat via een kort berichtje weten wanneer er rook of CO2 werd gedetecteerd. Het laat ook weten in welke kamer er rook of CO2 werd aangetroffen. Naast een alarm dat afgaat binnenshuis, wordt de eigenaar ook via een berichtje op zijn smartphone verwittigd.

https://nest.com/

Andere pakketten met iets meer mogelijkheden zijn de iConnect Home control starter-kit van eSaver en de WeMo Switch van Belkin. Beide systemen bestaan uit één of meer stopcontacten die je met een applicatie op je telefoon kan bedienen. Een koffiezet of een lamp van op afstand besturen wordt hierdoor perfect mogelijk. Daarnaast zijn er ook heel wat uitbreidingen beschikbaar zoals een energiemeter, een babyfoon en een regensensor.

Afhankelijk van wet je nu net wil bereiken zijn er heel wat oplossingen beschikbaar en dit aan reeds zeer aanvaardbare prijzen.