Skip to main content
Q-News

Draadloos internet via WiFi: Dit moet je weten

By 19/10/2013januari 13th, 2014No Comments

Het gebruik van draadloze communicatietechnologie is al lang niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Naast de evolutie van de GSM netwerken kende ook de ontwikkeling van draadloze computernetwerken een sterke vlucht.

 

Evolutie WiFi

De technologie kent zijn oorsprong midden de jaren tachtig en is gebaseerd op een breed gamma patenten van diverse bedrijven. Het was echter pas in 1999 dat de WiFi Alliance werd opgericht als handelsvereniging die alle inspanningen omtrent de IEEE 802.11 standaard bundelde en de Interoperabiliteit ertussen certificeerde met het welbekende zwart-witte WiFi logo.

linksys access pointIn tegenstelling tot wat velen denken staat Wi-Fi niet voor Wireless Fidelity (dit was enkel een sneer naar het toen uiterst populaire HiFi). WiFi is simpelweg een brandname uitgevonden door het marketingbureau Interbrand wiens opdracht het was een naam te vinden die beter klonk dan ‘IEEE 802.11b Direct Sequence'”.

Hoewel de eerste 802.11b versie een succes was, kwam het grote publiek pas vanaf 802.11g in aanraking met de technologie die al snel werd geïntegreerd in diverse mobiele toestellen. Sinds enkele jaren is de 3de generatie WiFi (beter bekend als WiFi N (802.11n)) alomtegenwoordig in vrijwel alle mobiele toestellen. De goedkope hardware, de open infrastructuur en het gebruik van vrij (gratis) radiospectrum zorgde ervoor dat WiFi-netwerken vandaag worden uitgebouwd voor een breed aantal toepassingen en vrijwel alle sectoren. Ook als thuisnetwerk is WiFi immens populair.

 

Zal mijn WiFi-signaal voldoende dekking geven?

Een vaak voorkomend probleem is het verkrijgen van voldoen dekking binnen het kantoor, het magazijn of de woning of het elimineren van bepaalde interferenties of storingen. Hoewel iedere situatie anders is en de perfecte oplossing pas na een site-survey ter plaatse kan worden bepaald, kunnen geven we hier graag enkel tips mee.

WiFi Site Survey

Onvoldoende dekking kan vaak worden opgelost door het plaatsen van een zogenaamde draadloze repeater. Een typisch voorbeeld is een gebouw waar een goede signaalkwaliteit op het gelijkvloers en het 1ste verdiep wordt gerealiseerd met 1 access point (AP), maar waarbij de hoger gelegen verdiepingen geen signaal meer ontvangen. Een mogelijk oplossing bestaat uit het plaatsen van een repeater op het eerste verdiep die het signaal versterkt naar de hoger gelegen niveaus. Zijn er verschillende niveaus of betreft het ouder gebouwen (die vaak uit dikke betonmuren bestaan) dan kan er per niveau een AP worden voorzien. De verbinding tussen de diverse AP’s kan dan via al dan niet bestaande bekabeling gebeuren. Is dit geen optie dan kan er mogelijks geopteerd worden om het bestaande elektriciteitsnetwerk te gebruiken door middel van de Ethernet over Power (EoP) technologie.

Met behulp van extra soft- en hardware kunnen we het volledige spectrum in kaart brengen en kunnen zo snel eventuele stoorzenders (bvb een babyfoon, microgolf, naburige AP) worden gedetecteerd. Op basis van dit resultaat kunnen we uw AP aanpassen of updaten zodat deze werkt op een ander kanaal of via een modernere technologie genaamd MIMO. Het einddoel blijft steeds het realiseren van een kwaliteitsvolle stabiele verbinding naar al uw toestellen.

 

WiFi toepassingen en oplossingen

Of u nu op zoek bent naar een oplossing voor uw thuis- of kantoornetwerk, uw magazijn of u wenst diverse punten draadloos met elkaar te verbinden dan kan u steeds bij ons terecht voor deskundig advies. Dankzij de nauwe samenwerking met onze partner Citymesh kunnen we ook helpen bij de uitbouw van een gepersonaliseerde hotspot voor uw zaak, vakantiepark of hotel (inclusief eigen startpagina en betalingsformules). Kortom, heeft u vragen over Wi-Fi neem gerust contact op we helpen u graag verder.