Skip to main content
Q-News

Een trage computer opnieuw sneller maken doe je zo

By 07/10/2013januari 13th, 2014No Comments

Een vaak voorkomende opmerking die we in de winkel te horen krijgen komt van klanten die last hebben van een trage computer. Ondanks het feit dat deze pc vaak nog maar enkele weken of maanden oud is, is hij toch niet meer vooruit te branden. Vaak zijn enkele eenvoudige stappen reeds voldoende om uw computer opnieuw sneller te laten lopen.

 

Enkele stappen om uw computer sneller te maken

Stap 1: Controleer eerst en vooral de vrije ruimte die beschikbaar is op je harde schijf. De gulden regel die je best aanhoudt, is het vrijhouden van minstens 15% van de totale capaciteit van je harde schijf. Wanneer er minder ruimte vrij is, dan bekijk je best eens welke programma’s zelden worden gebruikt en of je die kan wissen. Let hier wel op dat je enkel programma’s wisten waarvan je zeker bent waarvoor ze dienen.

Stap 2: Bij het opstarten van je computer worden er samen met het besturingssysteem tal van andere programma’s op de achtergrond mee opgestart. Enkele hiervan zijn totaal overbodig en zorgen ervoor dat het langer zal duren vooraleer je pc is opgestart. Hier geldt dus: hoe minder programma’s in de opstartlijst, hoe sneller deze zal opstarten. Ook hier is het zeer belangrijk dat je enkel programma’s wist waarvan je de herkomst kent!

Stap 3: Een virusscanner in combinatie met een spyware of anti-malware pakket is tegenwoordig geen overbodige luxe. Een virus loop je sneller op dan je denkt: een verkeerde mail openen, de verkeerde software downloaden… en je bent geïnfecteerd. Niet zelden is deze infect amper zichtbaar voor de gebruiker, maar wordt zijn computer na verloop van tijd een stuk trager. Programma’s zoals Kaspersky, Malware Bytes en CC Cleaner kunnen gebruikers hierin bijstaan. Vergeet zeker ook je besturingssysteem niet up to date te houden, want zowel Microsoft als Apple brengen regelmatig updates uit waarmee bugs, waarvan misbruik kan worden gemaakt, uit het systeem verdwijnen.

kaspersky antivirus

Stap 4: Heb je met voorgaande stappen nog steeds onvoldoende snelheidswinst geboekt? Dan kan je overgaan tot het defragmenteren van je harde schijf. Door bestanden anders te gaan positioneren zal de  computer de gebruikte ruimte efficiënter te gaan gebruiken waardoor het opvragen van informatie vlotter zal verlopen. Bij ernstig gefragmenteerde harde schijven kan dit proces enkele uren in beslag nemen.

Stap 5: Bij vele besturingssystemen staat de indexering van de harde schijf standaard geactiveerd. Dit komt vooral van pas wanneer je als gebruiker veel informatie moet opzoeken in het systeem. Echter zorgt deze continue indexering voor heel wat vertraging. Je kan er dus voor opteren om deze standaard uit te schakelen.

Bovenstaande stappen helpen je om je trage computer via enkele trucjes weer sneller te laten lopen. Bij iets oudere computers kan het echter geen kwaad om de hardware specificaties eens onder de loep te nemen. Zo kan er vaak  een enorme snelheidswinst worden geboekt door het plaatsen van extra RAM-geheugen of een SSD ter vervanging van je klassieke harde schijf. Twijfel je er aan om zelf aan de slag te gaan met deze tips? Spring dan zeker eens binnen bij Questcomputers.