Skip to main content

windows 7

Het einde van Windows 7, of alleszins het einde van de support is in zicht. Microsoft heeft bekend gemaakt dat het vanaf 14 januari 2020 ondersteuning en updates zal aanbieden aan zijn gebruikers. Maar welke impact heeft dit nu voor jullie?

Windows 7 is een besturingssysteem dat al sinds 2009 meedraait en Microsoft had destijds beloofd dat het het besturingsysteem maximaal 10 jaar zou ondersteunen en dit belofte zal het dus waarmaken.

 

Wat gebeurt er als ik Windows 7 blijf gebruiken?

Jouw pc blijft gewoon werken, maar is deze mogelijk kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico’s. Langzaam maar zeker ga je ook beginnen merken dat steeds meer apps en apparaten compatibiliteitsproblemen met Windows 7 zullen krijgen omdat ontwikkelaars van software en hardware zich op de nieuwste versies van Windows zullen richten.

 

Hoe blijf ik beschermd na het beëindigen van de support?

Als gebruiker heb je twee mogelijkheden: Je doet een update van het besturingssysteem naar Windows 10 of je beslist om meteen de hardware ook up te graden en een nieuw toestel te kopen. De tweede keuze is een pak drastischer, maar als de hardware ondertussen ook reeds 10 jaar oud is, dan zal je vroeg of laat toch de overwegen moeten maken.

 

Ben ik bij een update of upgrade mijn bestanden kwijt?

Wanneer je een update uitvoert, verlies je normaal gezien geen bestanden al raden we altijd aan om een back up te nemen van jouw bestanden voor het geval er alsnog iets fout mocht lopen. Wel zal je de meeste software die je voorheen geïnstalleerd had, opnieuw moeten installeren of activeren. Dit hangt af van de ondersteuning die de software ontwikkelaar biedt bij updates. Vaak doen er zich wel compatibiliteitsproblemen voor. Vooraleer je een nieuwe licentie van Windows 10 koopt, check dan zeker en vast dat jouw toestel aan de vereisten voldoet.

Koop je een nieuw toestel, dan zal je de bestanden van je oud toestel moeten overzetten. Hier bestaan verschillende technieken voor waarbij de ene wat meer tijd in beslag neemt dan de andere. Voor het overzetten van die data kan je bij ons in de winkel wel terecht.

Het officiële bericht van Microsoft kan je er hier op nalezen: https://support.microsoft.com/nl-be/help/4057281/windows-7-support-ended-on-january-14-2020