Skip to main content

Computerproblemen zitten vaak in een klein hoekje en enkele tips of tweaks kunnen de gezondheid van jouw computer meteen een pak verbeteren. De 5 meest voorkomende “fouten” geven we graag met je mee.

1. Mails openen van ongekende afzenders

Spam is een van de meest vervelende zaken die je als computergebruiker zal tegenkomen. Ondanks de vele tips lopen er nog veel gebruikers in de val van een mail te openen waarvan ze de afzender niet kennen. Voor je het weet download je virus en stuur je deze ongewenst naar al jouw contacten door.

Tegenwoordig moet je ook bij de pinken zijn met mailtjes waarvan de afzender zich voordoet als iemand anders (phising). Zo worden er vaak mails vanuit banken gestuurd met de vraag een reset te doen van het wachtwoord. De kans dat dit door jouw bank gevraagd wordt is klein, dus bij twijfel ga hier zeker niet op in. Besluit je dan toch te klikken? Check dan zeker eens de afzender of de url waar je naar toe wordt gestuurd.

2. Gebruik maken van vooraf geïnstalleerde software

pc decrapifierHier moet je je gezond verstand laten spreken. Niet alle vooraf geïnstalleerde applicaties zijn slecht: sommige zal je nooit van je leven gebruiken, anderen zullen je computer nodeloos vertragen. Elke programma afzonderlijk controleren, daar kan wat tijd in kruipen. Gelukkig bestaat er hiervoor een tooltje zoals PC Decrapifier. Deze gratis applicatie toont je een lijst met software die zij aanbevelen om te wissen.

Vink de programma’s, icoontje en opstart-items aan waarvan je weet dat ze overbodig zijn en klik op volgende. Het programma zal alle overbodige zaken dan ineens voor je verwijderen.

3. Gebruik maken van zwakke wachtwoorden

Een account is maar zo sterk als het wachtwoord. Een fout die we vaak tegenkomen is dat een gebruiker hetzelfde wachtwoord gebruikt voor al zijn accounts. Zo maak je het hackers wel zeer gemakkelijk om al je accounts in een keer over te nemen. Daarbovenop zien we vaak zeer zwakke wachtwoorden zoals “1234”. Voor hackers wordt het zo een fluitje van een cent om binnen te breken.

Ons advies is dan om gebruik te maken van minstens 8 tekens en elk wachtwoord van elkaar te laten verschillen voor verschillende accounts. We begrijpen dat het zo wat moeilijk kan worden om alles te onthouden, maar daarvoor heb je dan handige tools zoals lastpass die deze wachtwoorden voor jou kunnen onthouden.

4. Geen gebruik maken van een up-to-date antivirus

kasperskyWe kunnen hier niet genoeg de nadruk op leggen, maar het gebruik van een antivirus blijft noodzakelijk als je niet vroeg of laat in de problemen wil komen. Belangrijk is dat deze up-to-date wordt gehouden zodat je ook tegen de meest recente virussen beschermd bent.

Er zijn heel wat mogelijkheden beschikbaar op de markt en dit zowel gratis (zoals Avast) of betalend (Kaspersky, Norton,…). Hier kan je je gevoel wat laten spreken, maar let vooral op op al de extra tools die ze je proberen te verkopen: heb je die wel nodig en waarvoor kan je ze gebruiken?

5. Het niet nemen van back-ups

Vroeg of laat zal je er mee te maken krijgen en zal je per ongeluk een bestand gewist hebben, zal je computer, door een virus of hack zijn data kwijt zijn of loop je tegen een crash aan en ben je alles onherroepelijk kwijt.

De meest eenvoudige manier om een backup te maken, is de files die je niet wil verliezen, kopiëren naar een externe harde schijf, USB-stick of de cloud. Elk heeft zijn voor- en of nadelen maar die kan je misschien beter zelf uitzoeken.

Windows voorziet echter in de mogelijkheid om vanuit het besturingssysteem algemene en systeem backups te maken. Het kan dus nooit kwaad om dit achter de hand te houden in geval van nood. Hoe je zo’n backup maakt, legt Windows haarfijn uit op hun website: https://support.microsoft.com/nl-be/help/17127/windows-back-up-restore