Skip to main content

De feestdagen staan voor de deur en dan vind je vaak leuke gadgets onder de kerstboom. In de markt van de slimme gadgets zijn de smart speakers aan een opmars bezig. Smart speakers? Nog nooit van gehoord? Wel, dat zijn speakers die reageren op jouw stem en die volledig hands-free zaken in jouw woning gaan aansturen. Zo kunnen ze ook willekeurige vragen beantwoorden, je vertellen welk weer het wordt, het liedje afspelen via Spotify dat je graag wil horen of zelfs de lichten dimmen.

Momenteel zijn er twee toestellen die de markt domineren en dat zijn de Google Home en de Amazon Echo, beter gekend onder de naam “Alexa”.

De Amazon Echo – Alexa

amazon echoAmazon was de eerste speler die met een smart speaker op de proppen kwam en dit was ergens in 2015. De Echo is een klein, cilindervormig toestel dat niet misstaat in vele woonkamers. De stem van het toestel kreeg de naam “Alexa” mee, net zoals je “Siri” hebt op Apple toestellen.

De Amazon Echo blinkt vooral uit in het aansturen van smart home device zoals slimme verlichting, slimme thermostaten (Nest) en slimme deursloten. Zo kan je de lichten aansteken of je deur ontgrendelen, simpelweg door dit te vragen aan Alexa. Kleine kanttekening: je moet dan ook beschikken over dergelijke toestellen anders is dit helaas niet mogelijk.

De Echo kan moeilijker overweg met dagdagelijkse vragen, maar is perfect geïntegreerd met Amazon TV en maakt het je zeer eenvoudig om zaken via de Amazon webshop te bestellen.

De prijs voor de Amazon Echo zal rond de 100 euro draaien eenmaal beschikbaar in België. Wil je het toestel echter nu al in huis halen, dan zal je inventief moeten zijn of een vlug over en weer naar Duitsland rijden.

De Google Home

Google HomeGoogle is nog maar vrij recent bezig met het ontwikkelen van zijn smart speaker (herfst 2016) en heeft als sterkte dat het naadloos geïntegreerd is met de Google zoekmachine. Zo blijft Google net als Amazon in zijn niche bezig en kan je met de Google Home mondeling je Chromecast aansturen, een zoekopdracht voor de zoekmachine doorgeven en snel je kalender of e-mails raadplegen.

Het aansturen van 3rd party toestellen zoals slimme thermostaten en verlichting is ook mogelijk maar is bijlange nog niet zo effectief als de Amazon Echo. En voor we het vergeten: de naam van de stem van de Google Home heeft simpelweg “Google Assistant” meegekregen.

De prijs van de Google Home zal ongeveer 130 euro bedragen, wat het toestel iets duurder maakt dan de Amazon Echo.

Maar welk toestel moet je nu kiezen? In onze opinie hangt dit puur af van het gebruik. Ben je iemand die via zijn smart speaker zaken in je woning wil aansturen? Dan ga je voor de Amazon Echo. Wil je het toestel echter gebruiken om vragen te laten beantwoorden, dan kies je voor de Google Home. Daarnaast zijn er momenteel veel meer aps beschikbaar voor de Echo, maar dit sluit niet uit dat deze er in de toekomst aan zitten te komen voor de Google Home.