Skip to main content

De introductie van Netflix in België heeft de laatste dagen heel wat media aandacht gekregen. Het zou een te duchten concurrent zijn voor het huidige (digitale) televisie aanbod dat ons nu wordt voorgeschoteld. Maar wat is Netlfix nu? Quest nam de proef op de som en registreerde een gratis proefabonnement (1 maand) om zelf te ervaren wat Netflix nu juist inhoudt.

 

Maar wat is Netflix nu?

Via Netflix kan je, on-demand, films en video’s streamen. Wanneer je dus zin hebt om te kijken, hoef je niet langer te wachten tot de film of je lievelingsserie is gedownload. Na enkele seconden bufferen, kan je onmiddellijk starten. Op 19 september zag Netflix in België het licht en bij de lancering kon je meteen al meer dan 1000 films, series en documentaires opvragen. Iedere dag wordt het aanbod uitgebreid met extra titels. Een schitterend alternatief voor het illegaal downloaden want ook Nederlandse ondertitels zijn voorzien. Een extra handigheidje in Netflix, is de functie om enkele gebruikers aan te maken die hun eigen profiel krijgen. Netflix houdt vervolgens bij wat je hebt bekeken en op basis van je kijkgedrag en/of gegeven beoordelingen, zal Netflix suggesties aanreiken die je mogelijk wel zullen interesseren.

netflix aanbod

 

Hoe Netflix gebruiken?

netflix apparatenKan je Netlfix nu enkel op je PC/Laptop bekijken? Het antwoord hierop is nee! Er zijn heel wat mogelijkheden voorzien om van je Netlfix abonnement te genieten. Zo kan je de Netflix applicatie op je smartphone of tablet installeren en als je reeds een smart tv hebt, dan kan je hier ook de Netflix app op activeren. Je hoeft dan enkel nog in te loggen op je account en je bent klaar om te kijken. Hiernaast hebben tal van andere apparaten, gezien de populariteit van Netflix, ook op hun platform beschikbaar gemaakt: Playstation, Xbox, Apple TV,… Zoek je echter naar een goedkope oplossing om Netflix naar je tv te streamen als je geen smart tv hebt, dan moet je zeker eens de chromecast bekijken.

 

Wat kost Netflix?

Maar wat moet Netlfix nu kosten? Voor niets gaat de zon op, buiten de maand die je gratis krijgt aangeboden om Netflix te ontdekken. Netflix België biedt momenteel 3 verschillende formules aan:

– Het goedkoopste tarief start aan 7,99 euro per maand. Hiervoor krijg je slechts 1 stream aan de standaarddefinitie van 720p.
– Wens je echter in HD (1080p) te kijken en ben je met meerdere Netflix kijkers in huis, dan is het volgende tarief aan 8,99 euro per maand zeker aan te raden.
– Heb je echter al een Ultra HD televisie en heb je aan twee simultane streams niet voldoende? Dan is het luxe abonnement van 11,99 per maand op jouw lijf geschreven.

Sowieso blijft Netflix momenteel goedkoper dan de online videotheekdiensten van operatoren Telenet en Belgacom.

 

Waar moet je op letten bij het gebruik van Netflix?

Zoals we vertelden, is Netflix een streaming dienst. Je moet je er dus van bewust zijn dat op deze manier series en films bekijken heel wat data zal verbruiken. De hoeveelheid data varieert naargelang de kwaliteit die je hebt geselecteerd (720p of 1080p) en kan oplopen tot ongeveer 6Gb per film. Afhankelijk van het type abonnement dat je hebt bij Telenet of Belgacom zit je met bepaalde limieten.

De nieuwe abonnementen van Telenet (Whop & Whoppa) beschikken over een “vrij downloaden” policy. Dit houdt in dat je de volledige downloadsnelheid zal behouden, zolang je verbruik niet als overdreven hoog wordt aanzien. De hoeveelheid data die je mag verbruiken hangt af van het tijdstrip wanneer je kijkt. Details hierover kan je hier terugvinden: piek- en daluren vrij downloaden 

Belgacom hanteert min of meer hetzelfde principe. Om na te gaan hoeveel data je mag verbruiken in jouw abonnement surf je best naar volgende pagina: downloadvolume bekijken Belgacom.

Indien je je niet aan de regels houdt en je limiet overschrijdt, zullen de internet operatoren de snelheid van je internetlijn drastisch verlagen waardoor je op smallband terecht komt.

Telenet heeft echter rekening gehouden met deze evolutie en is momenteel bezig met een nationale upgrade van het netwerk waardoor de limieten in de toekomst waarschijnlijk zullen worden verhoogd: De Grote Netwerf.

 

De geschiedenis van Netflix

Netflix is sinds 1999 actief in het verdelen van films (DVD’s). Uiteindelijk hebben ze dit businessmodel moeten aanpassen om winstgevend te worden en werd gestart met het online verdelen van films. In Amerika werd de dienst immens populair, getuige hiervan zijn de miljoenen tevreden klanten. Op 9 januari 2012 besloot Netflix dan ook om de oversteek te maken richting Europa, waarbij Ierland en het Verenigd Koninkrijk eerst aan bod kwamen. Later dat jaar werden ook Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden toegevoegd aan het lijstje.

 

Films en series op Netflix

Bij de lancering van Netflix in België werden meteen enkele duizenden titels vrijgegeven. Echter moeten opmerken dat hier nog lang niet hetzelfde aanbod geldt als in de Verenigde Staten. Zo worden volledige series die gereleased worden in de VS niet altijd meteen beschikbaar in België. Dit geldt ook voor de films die worden uitgebracht. Verder blijft Netflix ook onderhandelen met regionale zenders om ook lokale producties op te nemen op het platform. Zo heeft de VRT ondertussen een akkoord bereikt, waardoor ze in de toekomst zullen samenwerken met Netflix. Het grote vraagteken blijft nog steeds welke series er beschikbaar zullen worden gesteld op het platform alsook de tijd die er zal zitten tussen de initiële uitzending en het online plaatsen.

 

Netflix-Tip: aanpassen kleur ondertitels

We zijn nog maar net begonnen met het uittesten van onze Netflix accounts, maar volgende tip willen we je zeker niet onthouden. Standaard staan de ondertitels in een gele kleur, die ietwat te fel oogt. Om dit
aan te passen moet je inloggen op de Netflix website. Klik vervolgens rechts bovenaan op je naam, ga naar “Mijn account” en in de rubriek “Je profiel” klik je op “weergave ondertitels”. Hier kan je naar hartelust de kleur maar ook het lettertype wijzigen.

netflix ondertitels