Skip to main content

macbook pro oktober 2016

Afbeelding: Apple

We hebben maar liefst 526 dagen moeten wachten op een nieuwe Macbook Pro, maar gisteren kondigde Apple dan eindelijk zijn nieuwe paradepaardje aan. En het wachten was de moeite waard!

De Macbook Pro kreeg voor het eerst in vier jaar een nieuwe design, al blijft de body nog steeds uit aluminium bestaan. De 15- en de 13-inch toestellen zijn echter nog kleiner en dunner geworden dan voorgaande modellen.

Macbook Pro Force Touch & Touchbar

Apple introduceerde nu ook Force Touch (gekend van de iPhones) bij de Macbook Pro op een gigantisch trackpad. Maar de grootste aanpassing vinden we terug bovenaan het keyboard: in plaats van de functietoetsen, heeft Apple nu een OLED strip geplaatst. De strip bestaat uit een retina display, kan overweg met multi-touch en reageert ook op gestures.

De nieuwe “touchbar” zoals Apple refereerde naar de OLED strip, vervangt dus de standaard F-toetsen en kan zich volledig aanpassen aan de software die je op dat moment aan het gebruiken bent. Maak je gebruik van een web browser, dan kan de touchbar bijvoorbeeld meteen je favorieten weergeven waardoor je kan scrollen. Diezelfde touchbar kan ook dienen om je suggesties te geven van je woorden zodra je begint te typen.  

Het nieuwe keyboard beschikt ook over de Touch ID waarover de iPhones reeds beschikken. Je kan jezelf vanaf nu ook aanmelden met je vingerafdruk in plaats van met een wachtwoord. De Touch ID is meteen ook compatible met Apple Pay, het online betaalplatform van Apple.

Macbook Pro Display & Processor

Het scherm van de nieuwe Macbook Pro beschikt over dezelfde resolutie zoals de voorgaande modellen, maar zou volgens Apple over 67% meer helderheid en 25% meer kleuren beschikken. Al dat geweld heeft natuurlijk ook heel wat kracht nodig en dat haalt Apple uit de nieuwe Skylake processoren van de 6e generatie gekoppeld aan de nieuwe AMD Polaris grafische chipsets. De processor is Quad-Core voor de 15-inch Macbook Pro en Dual-Core voor de 13-inch Macbooks. The 13-inch toestellen maken op hun beurt dan wel weer gebruik van geïntegreerde intel graphics. De 13-inch modellen beschikken standaard over 8GB ram en de 15-inch modellen meteen over 16GB!

Macbook Pro Thunderbolt USB-C poorten

Het was geen volledige verrassing, maar Apple elimineert de MagSafe poort voor de oplader en vervangt die door Thunderbolt 3 powered USB-C. Dit betekent ook dat al deze poorten gebruikt kunnen worden voor stroom, Thunderbolt, USB, HDMI, DisplayPort, VGA en zoveel meer…

macbook thunderbolt

Afbeelding: Apple

Macbook Pro Prijzen

De officiële Belgische prijzen hebben ons nog niet bereikt, maar in de VS start de 15-inch Macbook Pro vanaf $2399 en de 13-inch Macbook Pro vanaf $1799 . Er is wel nog een goedkopere Macbook Pro beschikbaar aan $1499, maar die beschikt dan niet over de OLED Thouchbar en wel de standaard functie toetsen. Voor we het vergeten: de Macbook Air werd geschrapt uit het assortiment.

macbook pro over

Afbeelding: Apple