Skip to main content

Net zoals bij vele jonge gezinnen neemt ook bij ons de iPhone en iPad een prominente rol in bij animeren van de kinderen. Mijn zoontje van 3 en dochter van 5 gebruiken die dingen net alsof de handleiding in hun DNA werd ingeschreven. En geef toe, als ouder kan het je net die 10 minuten extra geven op die moeilijke zondagochtend of doet het wonderen om ze even tot rust te brengen.

Van studio100 apps over telspelletjes tot het bekijken van youtube filmpjes. Waar ik op die leeftijd met moeite een gameboy kon vasthouden, banen ze moeiteloos een weg door het doolhof van verschillende menu’s en opties. Doordat ze vaak niet weten op wat ze klikken komen ze al snel in de shop van een of ander spel terecht. Geen probleem toch, want voordat je iets kan aankopen moet je steeds je wachtwoord opgeven. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik gisterenavond onderstaande mails van de iTunes Store mocht ontvangen.

itunes factuur

itunes appstore factuur

Totaal aankopen : 51,26€ vanuit het spelletje Racing Penguin. Initieel dacht ik dat mijn account gehackt was, maar na het bekijken van mijn iPhone (waar dochterlief de vorige ochtend had mee zitten spelen) bleek inderdaad dat er een paar aankopen vanuit de app waren uitgevoerd.

Meer dan 50€ armer en een Kids mode, Magic Penguin,  Penguin Girl en 3 Super fishes rijker, vroeg ik me af hoe dit in godsnaam mogelijk is. Apple beweert dat het uitvoeren van aankopen enkel mogelijk is na het ingeven van je wachtwoord tenzij je iets aankoopt binnen de 15 minuten na je vorige aankoop. Ik ben er 200% van overtuigd dat ik die ochtend nog niets had aangekocht (er staat trouwens ook niet anders op de afrekening) gezien het 6u45 was en ikzelf nog ergens tussen hemel en aarde zweefde. Dochterlief weet het wachtwoord niet en moest ze het weten dan nog is het voor haar leeftijd onmogelijk dit in te tikken. Hoe kan het dan dat er iets werd aangekocht?  “Back to the google machine!”. Het werd me al snel duidelijk dat ik niet de enige ouder was… in-app aankopen hebben al in heel wat gezinnen voor de nodige frustratie gezorgd zie bvb (https://discussions.apple.com/message/18273504#18273504). Hoewel het eigenlijk niet zou kunnen is het vanuit sommige spelletjes dus duidelijk wel mogelijk.

Geen nood, om je pupil toch zonder zorgen te laten spelen, lees je hieronder hoe je in-app aankopen kunt beperken:

  1. Ga daarvoor naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen.
  2. Voer een toegangscode in, wanneer je dat nog niet eerder hebt gedaan. Dit is een 4-cijferige pincode die je gebruikt om belangrijke opties op je telefoon in en uit te schakelen.
  3. Tik op de optie ‘Schakel beperkingen in’.
  4. Voer nogmaals je toegangscode in.
  5. Blader naar beneden en schakel ‘Kopen vanuit apps’ uit.
  6. Of: Geef bij de optie ‘Vereis wachtwoord’ aan dat er direct een wachtwoord moet worden gevraagd.
  7. Sluit de Instellingen.

app-settings
Als je in de toekomst zelf een aankoop binnen een app wilt doen, zul je handmatig de optie weer even moeten inschakelen. Je vindt hier ook de optie om de wachttijd van 15 minuten uit te schakelen. Er wordt dan bij elke aankoop meteen om een wachtwoord gevraagd. In het menu ‘Beperkingen’ vind je ook opties om het verwijderen van apps, het installeren van apps, de locatievoorzieningen en andere zaken uit te schakelen. Je kunt ook beperkingen instellen op basis van een leeftijdskeuring.

Een warme oproep aan alle ouders om dit in te schakelen en onnodige kosten te vermijden.

Veel succes!

De Peguin-master,

Mitch