Skip to main content

Je kan er onmogelijk naast kijken, maar Pokemon Go heeft op korte tijd de ganse wereld veroverd. Ondanks het feit dat de applicatie in België nog niet officieel beschikbaar is, is er wel een methode om hem te downloaden. De release in ons landje is echter wel voor zeer binnenkort voorzien, daar de app vandaag in het Verenigd Koninkrijk werd gereleased.

Hoe Pokemon Go downloaden voor Apple (iOS) & Android?

Er zijn verschillende trucjes om de app op je toestel te krijgen, maar hieronder kan je de makkelijkste (in onze ogen) terugvinden:

 • Apple gebruikers: Stel eerst en vooral je iPhone in op Amerikaanse of Australische settings. Maak dan een overeenkomstig Apple ID aan voor die landen. Log vervolgens in op de App store en begin het spel te downloaden. Opgelet: Telkens er een update uitkomt, moet je telkens opnieuw naar die app store gaan om die te kunnen downloaden.
 • Android gebruikers: Eerst en vooral moet je bij de instellingen wijzigen dat je bestanden kan installeren van ongekende bronnen (dus niet van de officiële Google Play Store). Vervolgens zoek je het installatiebestand (.apk) van Pokemon, doe dit wel via een betrouwbare bron  😉  omdat sommige snode individuen het spel durven verpakken met een virus.

Update!!! Vanaf vandaag 17/07, staat de Pokemon GO ook in de Belgische APPstore

Van zodra je de applicatie geïnstalleerd hebt, kan je inloggen met je Google Account of kan je een Pokémon Trainer account aanmaken. Hier is het aan te raden om een Google account te gebruiken daar de Pokémon Trainer account regelmatig met inlogproblemen te kampen heeft.

Na het aanmaken van de account, kan je je eigen speler personaliseren (broek, (haar)kleuren,…). Dan is het grote moment aangebroken wanneer je je eerst Pokémon kan vangen (via een omweg kan die eerste een Pikachu zijn, maar hiervoor laten we je even zoeken). Vanaf dit moment kan je rondlopen in de echte wereld om Pokémon te zoeken en te vangen. Het vangen gebeurt door op een Pokémon te tikken en als hij tevoorschijn komt, dan wordt er automatisch ingezoomd en verschijnt er onderaan een bal. Neem de bal vast door er op te drukken en vervolgens kan je hem met een swipe beweging richting de Pokémon gooien.

Doel van het spel

Het spel bestaat er in om in het begin in zoveel mogelijk Pokémon te vangen. Door dezelfde Pokémon meerdere malen te vangen kan je candy verzamelen. Aan de hand van deze Candy kan je je Pokémon upgraden of laten evolueren. Naarmate je een Pokémon evolueert en upgrade krijgt deze meer HP (Health) en CP (Combat Point), dit zal van pas komen later in het spel.

pokemon go catch

 © The Verge

Vanaf Level 5 kan je een groep kiezen en dan verandert het doel van het spel volledig. Samen met anderen kan je nu Gyms gaan aanvallen van een andere groep en deze claimen. Per 21u dat je Pokémon zich in en Gym bevindt krijg je 10 Pokécoins waarmee verschillende tools aangekocht kunnen worden in de shop. Maar het grote doel van het spel blijft toch van alle Pokémon te verzamelen: “Gotta catch them all”.

Evolutie doorheen het spel: Levels

Bij het starten (level 1) van Pokemon Go staat je character op de plaats waar je je in de echte wereld bevindt. Levels verhoog je door het verkrijgen van experience. Die experience kan je ondermeer verzamelen door het vangen van Pokémons, het evolueren,…

Na het bereiken van level 5 is het mogelijk om deel te nemen aan een nieuwe functie van de game. Gyms! Je krijgt hier de keuze om je bij team Yellow, Blue, Red te kiezen. In Blankenberge zitten voornamelijk mensen in Team Yellow. We raden je dus ook sterk aan om deze te kiezen!

Vanaf level 12 krijg je ook de mogelijkheid om bij Pokéstops Great Balls te krijgen. Wat de andere levels nog in petto hebben is momenteel nog onbekend, daar we zelf nog niet verder geëvolueerd zijn.

Het verschil tussen PokéSTOPS & PokéGYMS

Doorheen het spel zal je precies blauwe diamantjes (PokéStops) en bewegende cirkels tegenkomen (PokéGyms). Via de PokéStops kan je allerlei verschillende extra’s en toebehoren bemachtigen (revive kits, Potions, Lucky Eggs, Pokéballs, Razz Berry,… Een Poképoint wordt aangeduid door een blauwe ruit (diamantje) en als je er dicht genoeg bij staat kan je erop tikken en ga je de PokéStop binnen, dan zie je een schijf waar je kan aan draaien door middel van een swipebeweging. Daaruit komen de verschillende extra’s. Eenzelfde PokéStop kun je maar om de 5 minuten gebruiken.

pokestop

De PokéGym kan je gebruiken om je Pokémon te trainen (de gym moet wel in het bezit zijn van je team), Als de gym in het bezit is van een ander team moet je deze eerst veroveren. Dat doe je door eerst te kijken welke Pokémon reeds in de gym zitten, en aan de hand daarvan kun je zelf strategisch opzetten welke Pokémon je wil laten vechten. Als je de gym veroverd hebt, kun je kiezen welke Pokémon je er wil inzetten om hem te verdedigen ( hoe sterker, hoe beter natuurlijk). Per gym kan je ook maar 1 van je Pokémon erin plaatsen. Daarom is het aangeraden met enkele vrienden samen in hetzelfde team (kleur) te zitten, om zo samen een gym te veroveren en hem in jullie team te houden.

pokegym

Pokémon Go Items

Doorheen het spel zal je met heel wat verschillende items in contact komen. We lichten alvast enkele items toe die je vaak zal tegenkomen.

  • Incubator: In bepaalde PokéStops kan je eggs vinden. Hierin zit een Pokémon. Maar om het ei te laten uitkomen moet je een bepaald aantal kilometers afleggen. Deze kilometers staan vermeld bij het ei. Standaard krijg je 1 incubator bij een de start van het spel. Gaande weg kan je dan meerdere incubators gaan verzamelen of aanschaffen in de Pokéshop. Deze incubators kan je maximaal 3 maal gebruiken. Hierna vernietigen ze zichzelf. Maar hoe laat je nu een ei uitkomen?
   • Op het startscherm kies je het hoofdmenu
   • Klik op Pokémon
   • Bovenaan het scherm kan je kiezen voor Eggs
   • Kies één van je Eggs
   • Klik op Start Incubation
   • Selecteer een incubator om te gebruiken voor je ei.
  • Lucky Egg: Deze kan je krijgen als je levelt (vooruitgaan in levels). Het nut van deze lucky eggs is dat je voor een halfuur double XP krijgt. Dus als je dan een PokéStop doet, krijg je 100 XP (2x 50XP), evolving 1000XP (2x500XP). Zeer handig als je vlot wil levellen.
  • Poké Ball: De Poke balls worden gebruikt om Pokémon te vangen. Deze kan je verzamelen bij PokéStops en krijgen als je levelt.
  • Lure Module: Met deze Lure Module kan je Pokémon naar een PokéStop lokken. Deze Lure Modules zijn een halfuur van kracht. Iedereen kan meegenieten hiervan. Dit is niet enkel voor jezelf.
  • Incense: Door dit te gebruiken zal je een paarse gloed/mist rond je character zien. Dit betekent dat Pokémon je niet kunnen horen of zien en zo zullen ze zich makkelijker tonen zodat je ze kan vangen. Ook dit is een halfuur geldig.
  • Medals: Medals kan je winnen door bepaalde doelen te bereiken. Als je x aantal water-Pokémon vangt, krijg je een medal. Als je x aantal km wandelt, krijg je een medal,…
  • Potions: Als je Pokémon gevochten heeft in een gym en hierbij hp verloren is, kan je via een Potion zijn HP terug herstellen met 20HP per Potion.
  • Razz Berry: Deze kan je verkrijgen door bij een PokéStop te passeren en kan je gebruiken bij Pokémon die normaal gezien te sterk voor je zijn om te vangen met een gewone PokéBall. Als je een Razz Berry gooit naar een Pokémon die je wil vangen, zal deze verzwakt zijn wanneer je de volgende keer een PokéBall gooit.
  • Revive: Als een Pokémon door een gevecht geen HP meer heeft, kan je deze reviven (opnieuw tot leven wekken). Dit zal ook de helft van het maximum HP van je Pokémon herstellen.

Tips & Tricks Pikachu, Battle maneuvres, Pokécoins :

Pikachu als je eerste Pokémon! De eerste tip en trick die we meegeven is handig voor mensen die het spel nog niet hebben of die echt grote fan zijn van Pikachu en hun spelvoortgang willen opgeven om het schattige kleine gele monstertje in hun bezit te hebben vanaf het begin.

Om Pikachu te bemachtigen is het belangrijk dat wanneer je de keuze krijgt tussen de drie starterspokémon je gewoon wegloopt en geen enkele van de drie kiest. Na ongeveer 3 à 4 keer weglopen zal je zien dat ook Pikachu zich zal tonen, waarna je hem makkelijk kunt vangen.

Evolueren van een Pokémon: Het evolueren van je Pokémon doe je aan de hand van candy. Deze candy krijg je door Pokémon te vangen, maar ook bij het transfereren (zoals in het voetbal) naar Professor Willow. Evolueren doe je door op je Pokémon te drukken en vervolgens krijg je opnieuw twee knoppen te zien: POWER UP en EVOLVE. Naast deze twee knoppen zie je hoeveel candy je nodig hebt om je Pokémon te laten evolueren.

Als je te weinig candy hebt en je hebt dubbele Pokémons, is het ten zeerste aangeraden om je minst sterke Pokémon (minste CombatPower) te “verkopen”. In de game heet dit “Transfer”. Dit doe je door naar je Pokémon te gaan zoals je zou doen als je hem wil laten evolueren. Je scrollt naar beneden en daar staat een knop “Transfer”. Hiermee verlies je je Pokémon, maar krijg je er wel 1 candy van die pokemon in de plaats voor.

Power Up! Pokémon hebben een bepaalde CP (Combat Power) wanneer ze je vangt of wanneer je ze hebt uitgebroed. Aan de balk boven de Pokémon kan je zien hoeveel CP je de Pokémon nog kan geven. Die CP kun je geven door Stardust en Candy van die Pokémon te gebruiken.

Snel ervaringspunten verzamelen dankzij je Lucky Egg! Zoals je hierboven reeds kon lezen, krijg je dankzij een Lucky Egg dubbele experience punten. Het is dus interessant om te wachten met je evoluties van je Pokémon tot je een Lucky Egg hebt (of koopt met je PokéCoins). Hiermee verkrijg je dan snel veel experience wanneer je een Pokémon evolueert. Hieronder kan je een voorbeeld zien:


Ontwijken! Wanneer je in een Gymbattle zit, kan je naast zelf je tegenstander aanvallen, ook de aanvallen jouw richting uitkomen ontwijken. Dit doe je door simpelweg naar links of naar rechts te swipen op het juiste moment. Probeer het even uit, je zal het wel snel onder de knie krijgen!
Een Powerbank! Zorg bij een speelsessie ook zeker voor voldoende batterijcapaciteit! Het spel staat erom bekend dat het je batterij zienderogen leeg zuigt. Extra batterijcapaciteit is dus zeker geen overbodige luxe. Met een Powerbank kan je de batterijduur van je toestel met een aantal keer verhogen. Deze powerbanks kan je ook bij ons in de winkel kopen en dit tijdelijk aan min 20%!

Alvast veel succes gewenst met Pokémon Go en vergeet niet: Gotta catch them all!!!