Skip to main content

Sinds enkele maanden is Google begonnen met het waarschuwen van Chrome gebruikers wanneer zij op een onveilige website surfen en dit door middel van een opvallende waarschuwing. In navolging van Google starten de makers van Firefox binnenkort ook met het duidelijker waarschuwen van hun gebruikers wanneer zij niet op een veilige website surfen.

chrome ssl waarschuwing

Veilig surfen via het HTTPS-protocol

SSL browserHet is je misschien al opgevallen, maar sommige websites zoals jouw bank of grote webshops maken reeds langer gebruik van het https-protocol. Dit houdt in dat jouw gegevens via een beveiligde verbinding tussen de browser en de server worden uitgewisseld. De eigenaar van de website hoeft hiervoor enkel een SSL-certificaat aan te kopen of kan gebruiken maken van een gratis alternatief.

Zo’n SSL-certificaat zorgt ervoor dat jouw gegevens niet onderschept kunnen worden door een derde partij en is tevens een extra indicatie dat website het origineel is en geen kopie (denk maar aan phising mails die je proberen wijs te maken dat je jouw bankkaart opnieuw moet aanvragen).

ing ssl

 

 

 

Waarmee rekening houden bij een migratie naar HTTPS?

Vaak kan je bij je hosting provider terecht om een SSL-certificaat aan te vragen. In het gebruikerspaneel kan je dit doorgaans makkelijk activeren. Maar daarmee is de kous niet af.

Bij een migratie naar https verander je op het eerste zicht niet veel maar zijn er achter de schermen toch heel wat aanpassingen die noodzakelijk zijn. Zo moet je alle interne links op jouw website veranderen naar de https-variant want anders krijg je een 404-melding (pagina niet gevonden) wanneer je op de link klikt.

Heb je met jouw website goede resultaten in de zoekmachines wanneer ze jouw website zoeken via trefwoorden? Dan moet je ook hier enkele aanpassingen uitvoeren zodat de zoekmachines de nieuwe pagina’s correct indexeren.

Zoals je kan zien, kan een kleine aanpassing verstrekkende gevolgen hebben. Kan je achterblijven en de migratie blijven uitstellen? Nu zal je er nog mee weggeraken zonder dat je veel verkeer verliest, maar op termijn zullen zoekmachines hier zwaarder rekening mee houden en zal je jouw bezoekersstatistieken drastisch zien dalen.

Voor meer informatie kan je gerust contact opnemen of ons een bezoekje brengen in een van onze winkels.