Skip to main content
Q-News

Waaruit bestaat de digitale toolkit van een grafisch vormgever?

By 27/01/2014No Comments

Vandaag is alles digitaal en dat is in de wereld van de grafische vormgevers niet anders. Tegenwoordig moet je als grafisch vormgever over een uitgebreid arsenaal aan software beschikken want voor elke job bestaat er een passend programma: Indesign, Ilustrator en Photoshop zijn veruit de bekendste. En allen hebben ze één ding gemeen, ze werden ontwikkeld door softwaregigant Adobe. Voor de meesten onder ons gekend dankzij Acrobat Reader, het programma waarmee pdf-bestanden kunnen worden geopend.

Bij de buren van Quest Computers maakt grafisch bureau FaBB vooral gebruik van Indesign en Illustrator om creatieve ideeën tastbaar te maken voor haar klanten. Hiermee worden huisstijlen, brochures en websites ontworpen waardoor een bedrijf dankzij hun unieke look & feel uit de grijze massa kunnen opvallen.

Adobe hanteert 4 categorieën waaronder het zijn programma’s opgedeeld: ontwerp, web, video en fotografie. Als grafisch vormgever wordt dus vaak software uit de eerste groep gebruikt: Adobe Indesign, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop maar ook Adobe Acrobat Pro waarmee alle pdf bestanden gecontroleerd kunnen worden voor het ontwerp in druk gaat.illustrator

Indesign en Illustrator zijn vectorbewerkingsprogramma’s en genieten de voorkeur van de grafisch vormgeefster van FaBB. Hiernaast heb je Adobe Photoshop een pixelbewerkingsprogramma. Het grote verschil zit hem in het feit dat ontwerpen die ontwikkeld werden als vector, dus met illustrator, oneindig vergroot kunnen worden en altijd even scherp blijven wanneer het wordt afgebeeld of afgedrukt. Een ontwerp dat werd opgemaakt in pixels kan je niet uitvergroten, doe je dit toch dan zullen de ontwerpen er onscherp uitzien. Logo’s dienen dus altijd als vector ontwikkeld te worden, doe je dit niet, dan kan je het logo nooit groter drukken dan het formaat waarin het origineel werd ontworpen.

Maar wat is nu het grote onderscheid tussen de andere programma’s zoals Indesign en Illustrator. Bij FaBB is Illustrator het standaard programma waarmee logo’s worden ontwikkeld. Met deze software beschik je immers over heel wat tools om schetsen om te vormen in duidelijke lijnen, waarna je die vormen onmiddellijk in 1 klik kan veranderen van kleurengroep.

indesign

Wanneer FaBB lay-outs en publicaties of pagina ontwerpen moet maken, wordt steevast gekozen voor Indesign. Enkele voorbeelden hiervan zijn folders, leaflets, boeken, magazines, enz… Voor uitgebreidere projecten waar meerdere pagina’s in voorkomen, is het aangewezen om Indesign te gebruiken. Alle ontwerpen, zoals een getekend logo (uit Illustrator) en/of een bewerkte foto (uit Photoshop) kunnen zo eenvoudig samengebracht worden tot 1 geheel. Indesign kan je zien als heus tekstverwerkingsprogramma: tekst kan zeer makkelijk worden bewerkt en de typografische mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Indesign laat ook toe om pagina’s eenvoudig te structureren in overzichtelijke blokken. Onderstaande afbeelding illustreert perfect de mogelijkheden. Wat meteen ook opvalt in de interface is dat het een stuk uitgebreider is in vergelijking met een standaard tekstverwerkingsprogramma zoals Microsoft Word, waarmee je een stuk aan creativiteit  moet inboeten wegens de beperkte mogelijkheden.

Ben je dus op zoek naar een nieuwe huisstijl, een fris en modern logo of een grafisch vormgever voor een van uw projecten? Spring dan zeker eens binnen bij Quest Computers waar je het grafisch bureau FaBB ook kan terugvinden.