Skip to main content

We worden te pas en te onpas met de term Cloud Computing om de oren geslagen. Daarom kan een kleine toelichting zeker van pas komen. Bij Cloud Computing denk je normaal gezien meteen aan het internet, en het internet wordt symbolisch voorgesteld door een wolk, vandaar het woord Cloud. Dus eigenlijk betekent Cloud Computing: lokaal op je computer werken en toch alle gegevens rechtstreeks op het internet verwerken en eventueel opslaan.

 

Toepassingen van Cloud Computing:

–       1 van de bekendste toepassingen is e-mail: vroeger stond dit bekend als Webmail, maar tegenwoordig lijkt het alsof je een lokaal mail programma gebruikt terwijl alles in de achtergrond via het internet word verwerkt.

cloud computing–       Ook het volledige office pakket (Word, Excel, PowerPoint,…) wordt aangeboden via het internet, dit heet office 365 (kostprijs ligt tussen de 10 en 12 euro per gebruiker per maand voor een professional versie). Belangrijk hierbij is dat er een soort van harde schijf wordt aangeboden per gebruiker van 25 GB (Een “SkyDrive”), hierbij kan ook elke gebruiker kiezen welke documenten hij wil delen met andere gebruikers.

–       Ook de nood aan een eigen telefooncentrale verdwijnt via Cloud Computing, het alternatief hiervoor is Cloud Voice: Hierbij krijgt de gebruiker via een toepassing in zijn browser toegang tot deze Cloud Voice en kan hij, via een telefoon die met een USB connectie is aangesloten aan zijn computer, bellen naar waar hij wil en dit aan een vaste prijs per gebruiker, deze prijs is afhankelijk van de noden van het bedrijf. Zeker kleinere bedrijven kunnen hier   voordeel uit halen doordat ze zelf geen dure telefooncentrale meer lokaal moeten installeren en deze vervolgens onderhouden.

–       En als laatste toepassing die in dit artikel beschreven wordt is er nog “Cloud Backup”. Hierbij worden alle belangrijke gegevens van je bedrijf niet meer op een lokale server bijgehouden, maar worden deze naar het internet opgeladen en daar via “Cloud Backup” bijgehouden. Opnieuw is hierdoor een lokale expert voor het bijhouden van je gegevens niet meer nodig en kan je via makkelijke internet applicaties je gegevens bijhouden en terughalen.

 

Voordelen Cloud Computing:

–       De nood aan een lokaal en duur IT systeem en de nodige expertise om dit systeem op te zetten en te onderhouden verdwijnt.

–       De instapkosten om Cloud Computing te gebruiken in je bedrijf zijn eerder laag (tegenover een lokaal systeem) en deze kosten kunnen dan langzaam meegroeien naarmate de noden van je bedrijf groeien. Dit kan door extra toepassingen die je wilt gebruiken in de Cloud of doordat het bedrijf groeit in het aantal gebruikers die in de cloud actief zijn.

 

Nadelen Cloud Computing:

–       Als de connectie tussen het internet en je bedrijf wegvalt, dan vallen op dat moment ook alle functionaliteiten van Cloud Computing weg. Daarom is het erg belangrijk dat, als je als bedrijf kiest voor te werken via Cloud Computing, dat je een degelijk contract hebt met de lokale internet provider die de downtimes van je internetverbinding kan minimaliseren. Verder beschikt je internetlijn best over voldoende bandbreedte zowal in download- als in uploadsnelheid.