Skip to main content

Bij de aankoop van een printer sta je meteen voor de grote keuze: koop ik een inkjet of een laserprinter? Met onze vergelijking willen we het verschil uitleggen.

Wat is een inkjet printer?

canon inkjetZonder te technisch te gaan, kunnen we er eenvoudig van uitgaan dat de term “inkjet” de omschrijving is van hoe de inkt uit de cartridge op het papier terecht komt. Een inkjet printer sprayt de inkt op het papier in een reeks van kleine puntjes. Wanneer je gebruik maakt van papier van een lage kwaliteit, dan kan dat papier teveel inkt opnemen waardoor die uitloopt en afbeeldingen wazig worden. 

Wat is een laser printer?

Het grote verschil zit hem in het feit dat een laser printer gebruik maakt van een toner in plaats van een cartridge waarin de inkt wordt opgeslagen. Waar bij een inktjet printer de inkt wordt gesprayd, wordt het bij een laser “gebrand” op het papier.  De toner bevat immers een elektrisch geladen poeder. Laser printers produceren digitale afbeeldingen door een laserstraal dwars over het papier te scannen.

Kies je nu voor een inkjet of laser printer?

Zo goed als in elk huishouden zal je tegenwoordig een printer vinden en in de meeste gevallen zal dit een inkjet printer zijn omdat deze in aankoop een betrekkelijk lage kost hebben. Laser printers hebben, zijn vandaag de dag, al een stuk betaalbaarder, maar nog steeds duurder in aankoop dan een inkjet printer.

brother laser printerOm jouw keuze te rechtvaardigen, moet je printergebruik in kaart brengen:  Print je vooral afbeeldingen en zijn de oplages eerder beperkt? Dan richt je je beter op een inkjet printer. Print je heel veel teksten in hoge oplages dan is een laser printer de beste keuze voor jou. Laser printers zijn een stukje sneller dan een inkjet printer, waardoor ze uitermate geschikt zijn om grote aantallen te printen.

Zoals eerder gemeld is de initiële investering een stuk lager voor een inkjet dan een laser printer en dit geldt ook voor de cartridges. Deze zijn in aankoop ook een stukje goedkoper. De cartridges van een inkjet zijn vaak ook hervulbaar en kunnen opnieuw worden gebruikt, waardoor je minder afval hebt en geld kan besparen. Op lange termijn is een toner van een laser printer interessanter omdat je een hoger aantal gedrukte pagina’s hebt per toner. Echter wanneer deze leeg is, moet je deze volledig vervangen. Laser printers produceren scherpere teksten. Dus maak je zelden gebruik van afbeeldingen, dan kijk je het best naar een laser printer.

Enkele Inkjet Printers in ons gamma:

Canon Pixma: 74,99 euro
Epson Workforce: 79,99 euro

Enkele van onze Laser Printers:

Brother Laser Printer: 129,00 euro
Brother Laser Printer HL-L3210CW: 196,99 euro