Skip to main content

Apple events zijn heel vaak het voer van speculatie en roddels, met op tijd en stond een onderdeel dat via de media uitlekt waardoor de hype nog wat wordt versterkt. Nu werd deze twijfel grotendeels weggenomen daar het event als iPhone 6S event werd aangekondigd. Maar Apple zou Apple niet zijn, mochten ze niet uitpakken met wat extra zaken: zo werden 2 geruchten die al lang aansleepten vandaag eindelijk bevestigd: naast de nieuwe iPhones mogen we, eindelijk, de nieuwe Apple TV verwachten, maar ook een gigantische iPad die met zijn 12,9 inch scherm meer weg heeft van een laptop dan van een tablet. Apple wil met die iPad Pro de concurrentie met de Microsoft Surface aangaan.

Apple iPhone 6S en iPhone 6S Plus

We beginnen met de aankondiging waarmee Apple eindigde: de nieuwe versies van de immens populaire iPhones. Het design lijkt als twee druppels water op de laatste iPhone 6, maar onder de behuizing zitten heel wat betere specificaties en een speciale “3D Touch Interface”. Het gewone ‘tappen’ zal je stilaan mogen vergeten, er zullen bijna 300 nieuwe combinaties mogelijk zijn met het nieuwe touchscreen.

iPhone 6S

De nieuwe iPhones zullen beschikbaar zijn in het zilver, goud, ‘space gray’ en ‘rose gold’ maar de Force Touch die we de laatste tijd in de media zagen opduiken, kreeg een andere naam mee. Het nieuwe scherm detecteert nu zelf waar en hoe hard je er op drukt (peek and pop). De 6S zal hetzelfde 4,7 inch scherm hebben zoals de iPhone 6, de 6S Plus behoudt het 5,5 inch scherm. Het glas van beide toestellen is gemaakt uit Ion-X, hetzelfde type glas dat gebruikt werd bij de Apple Watch Sport.

De nieuwe iPhones zullen beschikken over een A9 chip, die ongeveer 70% sneller is dan de A8 bij de meeste CPU taken, en bijna 90% sneller bij grafische toepassingen. Daarnaast heb je ook nog eens een nieuwe 12-megapixel iSight Camera waarmee je foto’s in 4K (=ultra high definition) kan maken. De voorkant daarentegen krijgt nu een 5 megapixel camera mee die uitermate geschikt is om selfies te maken want er zit nu ook een Retina Flash in die tot 3x helderder is dan de gewone flash.

Apple zal ook dit keer de standaardprijzen hanteren voor de verschillende modellen, maar deze zijn nog niet officieel aangekondigd voor België, de verwachting is echter dat deze weer in de zelfde lijn zullen liggen als de prijs van de voorgaande modellen.

De nieuwe iPad Pro!

De nieuwe iPad Pro krijg het grootste scherm dat ooit op een iOS toestellen terug te vinden was (het heeft zelfs een groter scherm dan de meeste OS X toestellen (laptops). Met 12,9 inch, beschik je over een volledig virtueel keyboard, maar zal het ook de eerste iPad zijn waarop je een echte keyboard kan koppelen en gebruik maken van een stylus.

De iPad Pro zal een A9X Memory chip bevatten waardoor hij 1.8x sneller is dan de huidige iPad air 2. Apple beweert daarnaast ook nog eens dat de iPad pro gemiddeld tot 80% sneller is dan de meeste laptops die in de laatste 6 maanden op de markt werden gebracht.

iPad Pro

Binnenin zit een nieuwe 4-speaker audio systeem dat zichzelf kan uitbalanceren op de manier waarop je de iPad vasthoudt. Een batterijduur van ongeveer 10u en een beeld van 5.6 miljoen pixels moeten van de iPad Pro een te duchten concurrent maken van de Microsoft Surface, maar ook van andere traditionele laptops. De kostprijs van de iPad Pro is niet mals: het entry model zou starten bij +- 799 euro, het duurste model zou 1079 euro moeten gaan kosten.

Apple is van plan de iPad Pro in de rekken te plaatsen ergens rond November, net op tijd voor de feestdagen.

De langverwachte nieuwe Apple TV

Jaren stond het bericht op macrumours dat de Apple TV elk moment een nieuwe upgrade ging ondergaan, maar nu is die dag eindelijk aangebroken. Grote verrassing hier is dat het gadget een eigen, uniek besturingsysteem zal draaien, namelijk tvOS.

apple tv

Wat door analisten werd verwacht, is grotendeels uitgekomen: de nieuwe Apple zal een universal search functie hebben waarmee je doorheen verschillende applicaties zoals iTunes, Netflix en dergelijke kan zoeken. Voor Siri is hier een grote rol weggelegd. Stem besturing zal DE belangrijkste manier zijn om te navigeren. Je zal nog steeds handmatig kunnen door- & terugspoelen met de slide van je vinger, maar je zal ook aan Siri kunnen vragen om een 15 seconden “rewind” te doen door middel van het volgende commando: “what did she say”?

Daarnaast wil Apple met de Apple TV de gamewereld ook wat gaan inpalmen door het in de markt te plaatsen als gaming console. De diehard gamers zullen hier waarschijnlijk niet aan hun trekken komen, maar spelletjes zoals newGuitar Hero zijn leuk om de saaie familiefeesten wat op te luisteren. De verwachte prijzen zullen tussen de 150 euro voor de 32 GB versie en 199 euro voor de 64 GB versie liggen.

Overige aankondigingen: Apple Watch, Siri, Stylus en Apple Music

De Apple Watch kreeg enkele kleine upgrades waar vooral de stijlguru’s blij om zijn. Niemand minder dan het luxe modemerk Hermès zal een aantal nieuwe polsbandjes ontwerpen. Daarnaast komen er enkele nieuwe native apps met de nieuwe versie van het Watch OS, namelijk Vitals, Facebook Messenger en GoPro.

Siri kon je eerder al terugvinden in je iPhone als persoonlijke assistent die je via stem besturing kon aansturen. De afstandsbediening van de Apple TV heeft een volledige make-over ondergaan. Het nieuwe toestel is een combinatie van de standaard afstandsbediening, een glazen trackpad, bewegingssensor en een sensor waarmee je Siri kan aanroepen.

Nog 2 kleine aankondigingen die terloops werden vermeld is de introductie van een stylus bij de iPad Pro en kan simultaan met de vingers worden bestuurd. Daarnaast heeft de Apple Music App ook nog een kleine upgrade ondergaan.

Van zodra we officiële leveringstermijnen en prijzen meekrijgen, zullen we niet nalaten van jullie deze mee te geven.