Skip to main content

windows10-logo

Het is officieel, afgelopen woensdag kondigde Microsoft Windows 10 aan tijdens een live event en de nieuwe versie van het besturingssysteem heeft heel wat nieuwe features voor de eindgebruiker in petto. Maar de focus van de ontwikkelaars lag vooral op de bruikbaarheid van het OS op verschillende types van toestellen zoals pc’s, tablets, smartphones en het zal gebruik maken van hologrammen.

Maar laten we eerst en vooral beginnen met het goede nieuws: Windows 7 en Windows 8 gebruikers zullen in het eerste jaar na de release van Windows 10 hun versie volledig gratis kunnen upgraden. Daarmee komt men de talloze ontevreden gebruikers, die de laatste jaren hun beklag hebben gedaan toch een stukje tegemoet en men wil ze nu ook verbazen!

“Today really is a monumental day for Windows,” said Terry Myerson, head of Microsoft’s operating systems unit. “Windows 10 is so much more than the latest version of Windows. Windows 10 changes the rules of the game.”

Hoe Windows 10 zijn gebruikers wil verbazen, hebben we hieronder kort even samengevat.

 

Nieuwe Windows 10 features

Hologrammen Het meest indrukwekkende in de ganse presentatie was “Windows Holographic”. Op deze manier wil Microsoft zijn klanten volledig onderdompelen in een nieuwe wereld. Windows 10 werd zo gebouwd dat het holografische weergaven van de software in het systeem heeft geïntegreerd. Door gebruik te maken van de HoloLens bril, wordt het mogelijk voor Windows 10 gebruikers om met hologrammen rondom rond hen te werken.

De Hololens heeft een speciale chip waardoor de bril, je bewegingen, je stem en kijkrichting volledig kan analyseren en gebruiken. De bril brengt de wereld rondom rond je in kaart en spiegelt de hologrammen los de lucht rondom rond je in of weerspiegelt ze op objecten in je buurt. Daar houdt het niet op: met de HoloStudio app kunnen gebruikers 3D-objecten creëren met hun stem en bewegingen om ze vervolgens met een 3D-printer af te drukken.

Cortana Dit is Microsoft zijn versie van het door Apple bekend geworden Siri. Dankzij gesproken commando’s kan Cortana de gebruikers meldingen tonen, beursinformatie opvragen, sportnieuws weergeven,… en talloze andere functies. Je kan echter ook een commando à la “toon me de foto’s van December” gebruiken om vervolgens het resultaat voorgeschoteld te krijgen.

Project Spartan Eindelijk! Het tijdperk van Internet Explorer (IE) is gedaan. De browser die door talloze webdevelopers werd verguisd werd volledig afgevoerd. In plaats daarvan komt Microsoft met een nieuwe, basic browser die de concurrentie moet aangaan met Chrome en Firefox. De nieuwe browser wordt simultaan met Windows 10 gelaunched. We haalden het al aan dat Windows 10 op verschillende platformen zal werken, zo ook de Spartan browser. Interacties door middel van stylussen of het aanduiden met je vingers zijn nu perfect mogelijk.

Spartan werd gebouwd op een ander platform dan Internet Explorer en de twee zijn niet compatibel met elkaar. Inter Explorer zal dus mee beschikbaar zijn in Windows 10 zodat bedrijfsapplicaties die specifiek voor IE werden ontwikkeld nog steeds gebruikt zullen kunnen worden.

Comeback van het startmenu Het traditionele startmenu zal een volledige comeback maken in Windows 10. Er zal ook ruimte zijn om je start menu te personaliseren met je favoriete apps, programma’s en websites. Naast de traditionele weergave kan het startmenu ook full screen worden bekeken.

Continuum Het grootste probleem dat Windows 10 uit de wereld moet helpen, is de manier waarop het besturingssysteem omgaat met zowel de “desktop” als “tablet” mode. De nieuwe Windows 10 interface werd Continuum gedoopt.

Windows 10 maakt gebruikt van de desktop mode wanneer het een muis en/of keyboard detecteert. Als dit niet het geval is, transformeert het naar de tablet mode. Hybride toestellen zoals de Microsoft Surface kunnen naadloos omschakelen tussen de verschillende modes. Haal het keyboard ervan en je beland in de tablet mode. Hang je hem er opnieuw aan, kom je opnieuw terecht in de desktop mode.

1 Windows voor al je toestellen  Vroeger had je drie verschillende versies van Windows: Windows 8.1, Windows RT voor tablets en Windows Phone. Dat behoort nu ook tot het verleden, alle toestellen zullen gebruik maken van Windows 10. Echter zal het op Windows Phone niet mogelijk zijn om alle desktop apps ook te draaien. Aan de andere kant zullen alle apps uit de Microsoft Store wel zonder probleem gedraaid kunnen worden.

Xbox Goed nieuws voor de gamers onder ons. Windows 10 maakt het mogelijk dat  Xbox gamers hun spelletjes kunnen streamen naar hun PC en ze hierop dan kunnen spelen. Ze kunnen ook spelletjes spelen uit het Steam video game netwerk.

Nieuwe look voor Windows 10 Apps en programma’s zullen zoals voorheen te zien zijn in vensters die je kan minimaliseren en maximaliseren vanuit de balk bovenaan het scherm

Verder zit er een feature in Windows 10 die Mac gebruikers al jaren kennen: de mogelijkheid om verschillende bureaubladen aan te maken en hiertussen te switchen.

Daarnaast heb je ook nog de nieuwe “Snap” feature waardoor gebruikers 4 applicaties op hetzelfde moment, op hetzelfde scherm kunnen draaien. Deze functie bestond al in Windows Vista maar werd nu volledig opnieuw ontwikkeld.

Last but not least is er nu ook een nieuwe knop op de taakbalk die je meteen naar een scherm kan brengen waarop al je openenstaande apps en files terug te vinden zijn.

windows-10-tablet

 

windows-10-project-sparta

 

windows-10-xbox-video