Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term malware opduiken wanneer het gaat over cybersecurity of computervirussen. Maar wat is malware nu en welk effect heeft het op jouw computer? Wij leggen de verschillende types malware even voor je uit.
Wat is malware?
Malware is simpelweg de afkorting voor “malicious software” en dat is software die een impact heeft op de performantie van jouw computer. Er zijn verschillende soorten malware die voor problemen kunnen zorgen zoals adware, ransomeware, spyware,… Het is dus niet altijd even eenvoudig om terug te vinden hoe jouw pc werd geïnfecteerd maar onderstaande zaken kunnen wel laten vermoeden dat je met een probleem zit:
- Tragere prestaties
- Problemen om verbinding te maken met netwerken
- Computer crashes
- Vastlopende computers
- Verzonden mails zonder dat de gebruiker dit beseft
- Programma’s die op zichzelf opstarten of afsluiten
- Pop-up reclame
Wanneer jouw computer te maken heeft met een of meerdere van bovenstaande problemen, kan dit veelal wel opgelost worden door een professional.
Verschillende soorten malware
Malware kan in heel wat verschillende vormen of problemen voorkomen. We hebben geprobeerd om de verschillende types malware voor jullie te verduidelijken:
- Ransomware: Ransomware werd ontwikkeld om de gebruiker de toegang tot zijn computer of bestanden te ontzeggen totdat er een bepaalde som geld wordt betaald. Dit type malware is de laatste maanden vaak in het nieuws geweest onder de naam WannaCry, NotPetya & Bad Rabbit.
- Bug: Bugs zorgen er voor dat de broncode van software wordt gemanipuleerd waardoor het programma kan vastlopen of in extreme gevallen de computer kan doen crashen.
- Adware: Adware is gekoppeld met reclame en vervelende pop-ups. Als je dus te maken krijgt met advertenties om plaatsen waarvan je het niet verwacht, dan zit je met een adware infectie.
- Spyware: Dit type malware laat hackers toe om jouw activiteiten te monitoren zonder dat je hiervan weet.
- Virussen: Een computer virus hecht zich vast aan jouw bestanden en verspreidt zich langzaam maar zeker naar andere bestanden. Uiteindelijk zullen al je systeembestanden corrupt of gewist worden.
- Wormen: Een worm is een infectie die zich over het ganse netwerk kan verspreiden.
- Trojaanse paarden: Net zoals het paard van Troye is een trojaans paard een stukje software dat zich vermomd als een doorsnee bestand waardoor de gebruiker geen idee heeft dat hij een infectie oploopt.
- Rootkit: Een rootkit infectie zorgt ervoor dat iemand jouw computer of laptop volledig kan overnemen. Die gebruiker kan dus aan al je bestanden, kan software aanpassen of informatie stelen.
Zoals je kan zien zijn er heel wat soorten malware die een impact kunnen hebben op de productiviteit van jouw computer maar ook op je online veiligheid. Blijf dus steeds aandacht wanneer je nieuwe bestanden of programma’s downloaden. Naast het gebruik van antivirus software kan je ook steeds software installeren die specifiek op zoek gaat naar malware. Ben je niet zeker of jouw computer wel geïnfecteerd is? Spring dan zeker eens binnen.